CARICATURIŞTI GĂLĂŢENI despre ATENTATUL de la Charlie Hebdo: „Unii au atacat cu peniţa, ceilalţi au atacat cu armele”

CARICATURIŞTI GĂLĂŢENI despre ATENTATUL de la Charlie Hebdo: „Unii au atacat cu peniţa, ceilalţi au atacat cu armele”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nu mai puţin de 12 persoane au fost ucise, miercuri, în cadrul atacului terorist la publicaţia de satiră Charlie Hebdo. Au fost omorâţi patru caricaturişti, Stéphane Charbonnier (Charb), directorul publicaţiei satirice Charlie Hebdo, Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) şi Georges Wolinski (Wolinski), consideraţi crema graficei satirice în Franţa. Atentatul a venit după numeroase ameninţări la adresa publicaţiei şi a directorului acesteia, având în vedere că săptămânalul a publicat în mai multe rânduri caricaturi care îi ironizau pe profetul Mohamed sau luau în derâdere jihadul. După momentul atacului, unul dintre cei trei terorişti a exclamat: „Profetul a fost răzbunat”.Ca urmare a atentatului, am vrut să vedem care este poziţia caricaturiştilor gălăţeni asupra acestui eveniment.

Florian Doru Crihană - "O bătălie dintr-un război"

Florian Doru Crihană nu a făcut o singură dată caricaturi anti-teroriste, ba  a şi fost premiat pentru una dintre ele la Teheran. „Am fost chemat în Iran, intervievat de presă, suit pe scenă şi aplaudat. Înainte de începerea acestei ceremonii, reprezentantul ambasadei României m-a informat că dacă organizatorii vor exprima pe scenă idei anti-occidentale, ei vor părăsi sala. Deja mă simţeam trădător. Unii colegi de breaslă m-au avertizat că o viză iraniană în paşaportul meu îmi va afecta cariera pe viaţă”, ne-a povestit dintru început caricaturistul gălăţean despre experienţa lui cu lumea islamică. Însă, referitor la atac, acesta a spus că „la Paris a fost o bătălie dintr-un război; unii au atacat cu peniţa, ceilalţi au atacat cu armele”, iar aici s-a ajuns din cauza abandonării artistului de către public.

 

Florian Doru Crihană (Foto Nicoleta Onofrei)

 

„Din păcate sunt destui care desenează şi expun horror, alţii pornografie şi tot aşa.... Sunt dintotdeauna cazuri în presă de pierdere a succesului la public, de pierdere a tirajului publicaţiilor, iar abordarea subiectelor extreme rămâne soluţia salvatoare. Publicul ar trebui să fie mai atent la nevoile artiştilor. Din păcate banul merge la supermarket, iar cataloagele de expoziţii mucegăiesc pe sub birou.”Lasă că ne adunăm în piaţă şi organizăm o demonstraţie comemorativă – e gratis!””, a încheiat artistul Florian Doru Crihană.

Viorel Baciu: "Indivizi fără Dumnezeu"

Caricaturistul gălăţean Viorel Baciu a aflat despre masacrul de la Paris de la ştiri. Nu şi-a sunat niciun coleg de breaslă, pentru că în asemenea situaţii comentariile sunt de prisos. „Gândurile mele sunt la unison cu ale tuturor caricaturiştilor din lumea întreagă. Caricatura este devastatoare şi s-a văzut asta în ţările în care caricatura are ceva de spus, în care caricatura este balamaua editorialului de la prima pagină. Jocul acesta, al politicii cu religia este un joc care se va termina nu prea curând, dar se va termina. Până atunci, martirii condeiului sau ai graficii satirice iată că şi-au luat bilet în loc cu verdeaţă”, ne-a mărturisit, cu tristeţe.

 

Viorel Baciu (Foto Bogdan Codrescu)

 

„Indiferent de religie, că e budist, că e musulman, că e al nostru sau al altora, niciodată Dumnezeu nu invită să omori pe cineva. Eu am găsit, în colecţia personală, «Mătăniile Persane» în care scrie: «Iubeşte şi serveşte umanitatea. Nu există sfânt fără trecut, nu există păcătos fără viitor. Să vezi pe Dumnezeu în fiecare figură». Ce s-a întâmplat acolo a ţinut de înfruntarea a două principii:cultura humorului şi cultura omorului. Cât despre băieţii care au strigat «Allah e mare!», Allah acela este inventat de ei. Ei nu au înţeles că umorul este darul binecuvântat pe care Cerul l-a dat omului.Şi pentru asta există o pedeapsă divină. Şi-au săpat groapa cu peniţa caricaturiştilor. Dumnezeu este conştiinţă, iar cei care au făcut asta nu au nicio treabă cu niciun dumnezeu. Iar cei fără Dumnezeu au altă foaie de parcurs”, spune caricaturistul.

În 2012, acesta a participat, la Istanbul, la un salon de caricatură pe tema terorismului, unde cei mai acizi în lucrări au fost iranienii. „Peniţa doare mai tare ca bărdiţa, dar prin ea se pot îndrepta societăţi, oameni, structuri”, a mai adăugat artistul.

Citit 1386 ori Ultima modificare Joi, 08 Ianuarie 2015 17:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.