Colegiul Traian, indezirabil pentru Jandarmerie. MOTIVELE pentru care militarii preferă să stea departe de oraş

Colegiul Traian, indezirabil pentru Jandarmerie. MOTIVELE pentru care militarii preferă să stea departe de oraş
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Negocierile privind mutarea unităţii de jandarmi în sediul fostului Colegiu Traian au eşuat, din cauza costurilor şi a perioadei limitate de concesionare


Sediul fostului Colegiu Traian, comasat cu Colegiul "Radu Negru" în urmă cu trei ani, rămâne în continuare fără locatari, deşi s-au făcut demersuri pentru preluarea acestuia de către Jandarmeria Galaţi. Tentativa de mutare a unităţii mai aproape de centrul oraşului a eşuat, după ce Ministerul Educaţiei le-a transmis jandarmilor că nu vor putea sta în noua casă decât 20 de ani.

"În aceste condiţii, orice investiţie în clădire ar fi fost ilegală. Nu puteam să funcţionăm într-o clădire în care nu ne puteam instala infrastructura de comunicaţii, nu puteam face compartimentări, tot ce trebuie pentru a ne putea desfăşura în condiţii normale activitatea", explică col. Dănuţ Vasilică, şeful Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Galaţi.

Costuri multe, spaţiu puţin

Ceea ce părea iniţial o afacere bună pentru proprietarii edificiului, care ar fi găsit astfel o soluţie să evite degradarea construcţiilor prin nefolosire, s-a dovedit, în urma unor analize cerute de Direcţia Generală de Logistică din cadrul Ministerului de Interne, o iminentă gaură "neagră" în buget. Investiţiile cu logistica, cu reparaţiile, cu recompartimentările şi echipamentele necesare activităţii unui inspectorat de jandarmi ar fi fost disproporţionate şi păguboase vizavi de perioada scurtă în care militarii ar fi putut sta în locaţia de pe strada Traian, nr. 246.

"Nu aveam nicio garanţie că, după aceşti 20 de ani, sediul ne va rămâne, în condiţiile în care făceam investiţii acolo. Asta însemna ca, la părăsire, să repunem imobilul în starea iniţială. Asta însemna alte costuri, care se adăugau celor necesare compartimentării, reparaţiilor, măririi factorului de putere la energia electrică, mutării fibrei optice de pe un traseu paralel până acolo, care însemnau nişte costuri enorme. Pe lângă asta, clădirea în care funcţiona centrala termică e afectată de alunecarea de teren care se produce pe latura de est a liceului", completează lt. col. Florin Simionel, adjunctul şefului IJJ Galaţi.

Lipsa posibiltăţii amenajării popotei la Traian, precum şi imposibilitatea asigurării în acea locaţie a serviciilor de reparaţii sau revizie a maşinilor din dotare au pus capac demersului de mutare a Jandarmeriei. Oficialii au ajuns la concluzia că singura variantă ar fi, teoretic, găsirea unei unităţi militare libere şi în bună stare, lucru deocamdată imposibil în Galaţi.

Citit 1577 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Ianuarie 2015 01:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.