Mai bine de jumătate de oraş, FĂRĂ CĂLDURĂ! Autorităţile gălăţene se joacă cu sănătatea şi nervii oamenilor
Foto: Foto Bogdan Codrescu (Arhiva "Viaţa liberă")

Mai bine de jumătate de oraş, FĂRĂ CĂLDURĂ! Autorităţile gălăţene se joacă cu sănătatea şi nervii oamenilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Reprezentanţii Apaterm dau asigurări că oamenii nu vor plăti pentru zilele în care nu au beneficiat de căldură. Să îi credem?


Măsura de reducere a parametrilor de furnizare a agentului termic, adoptată de Electrocentrale, îi lasă pe gălăţeni cu caloriferele reci. Aşa cum vă informam în ediţia de luni, din ce în ce mai mulţi oameni ne-au semnalat că îngheaţă de frig în propriile apartamente.

În blocurile de la Parfumul Teilor caloriferele gălăţenilor, bun-platnici de altfel, nu s-au mai încălzit de câteva zile, iar efectele reducerii parametrilor de furnizare a agentului termic se simt din plin şi în alte zone ale oraşului. În Micro 17, de exemplu, sute de familii nu aveau marţi căldură şi apă caldă, iar semnale în acest sens am primit şi din partea unor oameni care locuiesc în Centru, în Ţiglina I, Micro 19 - în zona Spitalului Judeţean, dar şi pe Siderurgiştilor. Situaţia nu era mai fericită nici pentru gălăţenii care locuiesc în Port.

„Noi am avut căldură şi luni, în prima parte a zilei. Bine, impropriu spus căldură. Erau caloriferele călduţe, dar de luni după-amiază nu am mai primit deloc”, ne-a spus, marţi, un cititor care locuieşte în Ţiglina I.

Marţi, 17 februarie, foarte puţini gălăţeni se puteau lăuda că nu stau în frig. În Micro 19, în apropierea capătului de linie 102, caloriferele erau călduţe, însă unii dintre consumatori îşi făceau griji că şi zona în care locuiesc va fi văduvită de căldură. Cu atât mai mult cu cât Electrocentrale va continua şi astăzi să reducă parametrii de furnizare a agentului termic. În cursul nopţii de luni spre marţi, la o temperatură cu mult sub zero grade, faţă de un debit necesar de 3.100 metri cubi pe oră, la o temperatură de 90 de grade Celsius, parametrii agentului termic furnizat de SC Electrocentrale Galaţi SA au fost de 2.060 metri cubi pe oră (66,45 la sută) şi 75 grade Celsius (83.33 la sută), au transmis reprezentanţii Apaterm. Cu mult sub parametrii optimi.

Vor plăti şi ce nu au consumat?

Aceasta este întrebarea care îi macină acum pe gălăţenii care primesc, în prezent, căldură doar pe hârtie. I-am întrebat pe reprezentanţii Apaterm cum vor proceda în cazul acestor oameni, de altfel extrem de mulţi la număr, şi au dat asigurări că aceia care nu au consumat nu vor fi taxaţi. De parcă aveau ce consuma! „Oamenii care acum stau în frig nu vor avea de plătit gigacalorie pe care nu o consumă. Ce nu consumă, nu plătesc. Vor plăti pentru gigacaloriile pe care le-au consumat în perioada în care nu au fost probleme”, ne-a declarat Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Apaterm.

I-am întrebat pe reprezentanţii societăţii de termoficare de ce unii dintre consumatori primesc, totuşi, căldură, chiar dacă la o temperatură mult redusă, iar alţii nu pot beneficia de agent termic. Motivul: din cauza pierderilor de căldură din sistem!

Conform reprezentanţilor Apaterm, de la începutul acestui an societatea a achitat către Electrocentrale 5.530.750 de lei (energie termică plus penalităţi), adică 70,49 la sută din sumele încasate.

Cert este că războiul dintre Apaterm şi Electrocentrale se duce, de ani buni, pe spatele oamenilor. Nici în ultimii ani, deşi cunoaşteau situaţia, autorităţile nu au găsit soluţii şi nu au luat nicio măsură pentru ca gălăţenii să nu mai fie victime colaterale ale răfuielilor.


CITEŞTE ŞI: Avantajele CONTORIZĂRII individuale la CĂLDURĂ

Citit 9172 ori Ultima modificare Marți, 17 Februarie 2015 17:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.