Peste o mie de CASE din Galaţi, SPARTE DE HOŢI. Care sunt cele mai practicate METODE

Peste o mie de CASE din Galaţi, SPARTE DE HOŢI. Care sunt cele mai practicate METODE
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Neglijenţa păgubiţilor este cauza care conduce detaşat în topul circumstanţelor favorizante ale spargerilor de locuinţe


Clasica efracţie, tradusă prin acţiuni premeditate ale hoţilor care trebuie să depună un oarecare efort ca să spargă o locuinţă, de la fărâmarea vreunul geam, la forţarea yalelor cu scule speciale pare să fie pierdut masiv teren la Galaţi. Infractorii nu mai sunt nevoiţi să îşi pună iscusinţa la încercare şi nici să mai piardă timp, riscând astfel să fie prinşi, ci au ocazia să profite din plin de “concursul” involuntar al potenţialelor victime.

Aproape 1.100 de spargeri au fost reclamate în cursul anului trecut în Galaţi, majoritatea, spun anchetatorii, fiind comise de hoţi care nu au făcut altceva decât să intre pe uşile sau ferestrele lăsate deschise de proprietari. Cu toate acestea, trendul a fost unul uşor descrescător faţă de anul precedent.

“Infracţiunile contra patrimoniului sesizate au înregistrat o scădere faţă de perioada de comparaţie 2013 cu 1,87 la sută, furturile din locuinţe reclamate în 2014 fiind mai puţine cu 2,99 la sută », explică cms. Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi. 

Stăpânul după pâine, intruşii în casă

Credinţa că “nu se întâmplă nimic dacă lipsesc câteva minute” le-a jucat feste celor mai mulţi dintre păgubiţi. Un drum scurt până la un vecin, la ghena de gunoi sau după câteva cumpărături în apropierea casei sau blocului nu sunt motive de a lăsa uşa descuiată, dar, din păcate, este o realitate des întâlnită, de care hoţii profită. O simplă încercare a clanţei le-a deschis uşile celor mai mulţi “spărgători” în 2014, aceştia reuşind, în cele câteva minute în care stăpânii erau plecaţi cu treburi, să dispară cu ce bunuri de valoare au apucat să înşface de prin locuinţele vulnerabile. 

Ferestrele deschise invită hoţii

Dorinţa de a aerisi locuinţa chiar şi când erau plecaţi la serviciu sau în concedii nu s-a dovedit o idee prea bună pentru alţi gălăţeni păgubiţi. Ferestrele deschise la parter, etajul unu şi chiar la etajul al doilea, au fost numai bune pentru răufăcătorii care nu s-au dat înapoi chiar şi de la a escalada zidurile, câţiva metri, pentru a ajunge în interiorul casei vizate. Mai cu seamă în cazul apartamentelor de la parter, un aport important l-a adus şi lipsa grilajelor metalice la care mulţi au renunţat din considerente estetice. După ce au furat cu predilecţie bani, telefoane, bijuterii sau aparatură electronică hoţii au plecat pe aceleaşi căi. Astfel de furturi s-au petrecut în special pe timpul nopţii.

Investiţi în uşi de calitate!

Rezistenţa uşilor este şi ea un factor care poate face diferenţa între o locuinţă singură şi una vulnerabilă. Chiar dacă într-o proporţie mai mică, spargerea uşii de la intrare confecţionată din pal, lemn de esenţă uşoară sau chiar metal, dar de slabă calitate, fără sisteme de siguranţă eficiente, a fost şi ea o practică aplicată de hoţi. Poliţiştii ne sfătuiesc ca, atunci când avem în casă obiecte de valoare sau când deţinem sume de bani, să ne asigurăm locuinţele cu ferestre şi uşi de calitate, pe care să le şi încuiem când părăsim, chiar şi pentru puţin timp, locuinţa.


CITEŞTE ŞI: Cel mai ghinionist hoţ este din Galaţi! A fost prins în patru case, într-o singură noapte!

Citit 7562 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Martie 2015 19:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.