TIMP LIBER GALAŢI/ Trei zile de spectacole pe toate gusturile

TIMP LIBER GALAŢI/ Trei zile de spectacole pe toate gusturile
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vineri, 1 mai, de la ora 19,00, în sala mare a Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, este programat spectacolul „Îmblânzirea scorpiei” de William Shakespeare, cea mai recentă premieră, cu mare succes încă de la primul său gong, care vă introduce în lumea elisabetană în care bătălia între sexe era câştigată de femei prin gingăşie.

Regizorul ieşean Ion Sapdaru, re/cunoscut pentru piesele de succes montate şi la Galaţi, a pus în scenă în jur de zece piese după textele marelui Will. Cu adaptarea scenografică la anii ´50, într-o Italie nervoasă, gălăgioasă, pusă pe harţă, pe înavuţire şi pe distracţie, Sapdaru îl îmbracă la un moment dat pe năbădăiosul Petrucchio, personajul masculin central, în rochie de mireasă, aduce ditamai automobilul pe scenă şi inventează gaguri neaşteptate, care aduc ropote de aplauze şi cascade de râs, uneori ca la Stan şi Bran sau Charlot.

Este de remarcat şi că replicile, pe care alţii ar fi tentaţi să le recite lung şi plat, actorii noştri le descifrează corect sub „bagheta” regizorală, dându-le firescul necesar receptării. Rolurile principale care solicită fizic şi sunt interpretate cu strălucire au revenit lui Cristian Gheorghe şi Oanei Preda Gheorghe, iar „gaşca” servitorilor (încă o inovaţie a regiei!), un fel de cor deloc antic şi foarte şugubăţ, care dansează şi face giumbuşlucuri, susţine jocul actorilor.

Nu mai puţin de 22 de actori urcă pe scenă, de la tineri entuziaşti aflaţi la primele roluri până la veteranul Gheorghe V. Gheorghe. Astfel, din distribuţie fac parte: Oana Preda Gheorghe, Cristian Gheorghe, Oana Mogoş, Lucian Pînzaru, Ciprian Braşoveanu, Florin Toma, Aureliu Bâtcă, Svetlana Friptu, Gheorghe V. Gheorghe, Carmen Albu, Ana Maria Ciucanu, Ion Moldoveanu, Răzvan Clopoţel, Ştefan Forir, Vlad Ajder, Lică Dănilă, George Breabăn, Bogdan Culeaşcă, Virgil Tăbuş, Elena Scaleţchi, Irina Bozianu şi Ion Anghel.

Merită văzut, neapărat!

Sâmbătă, o comedie caldă

Sâmbătă, 2 mai, de la 19,00, sala mare a teatrului ne dăruieşte un spectacol de mare tandreţe, pe textul cunoscutei comedii romantice "Take, Ianke şi Kadâr", de Victor Ion Popa - o poveste de dragoste care înfrânge prejudecăţile într-o societate interbelică multietnică, uzând de surprize. Regia îi aparţine lui Eugen Făt, care reuşea, recent, la acelaşi teatru şi performanţa spectacolului "Vânzătorul de vise". Din distribuţie fac parte: Marian Sterian, Gabriel Constantinescu, Petrică Păpuşă, Dan Căpăţană, Ciprian Braşoveanu, Cristina Uja şi Svetlana Friptu.

Teatrul ca reflecţie

Duminică, 3 mai, Sala Studio a teatrului va găzdui un spectacol pe un text cu scriitură fină, suprarealist-filosofică, foarte greu de încadrat, chiar dacă la o primă vedere i se potriveşte genul „absurd” ioneştiean: „Buzunarul cu pâine”, de Matei Vişniec. Piesa celui mai jucat dramaturg român în străinătate primeşte, în regia lui Vlad Matei Ajder, rodat în spectacole de tip undergound, o încărcătură emoţională aparte. Actori de comedie cu câteva succese incontestabile la activ în roluri episodice, dar remarcate, în alte câteva montări de pe scena mare a Dramaticului, Răzvan Clopoţel şi Ştefan Alecsandru Forir primesc aplauze meitate pentru prestaţia lor.


Gălăţeni, iată PROGRAMUL DISTRACŢIEI DE 1 MAI în Galaţi!

Citit 1855 ori Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 01:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.