Luaţi-vă gândul de la vile pe malul Dunării!

Luaţi-vă gândul de la vile pe malul Dunării!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Pădurea de la malul Dunării va rămâne pădure şi nu vom permite niciun fel de construcţii civile între dig şi malul Dunării”, a precizat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Apelor Prut * Aşadar, doritorii pot să-şi ia adio de la planul de transformare a malului Dunării în zonă exclusivistă *

„Apele Române”, prin Direcţia Apelor Prut (instituţie cu sediul la Iaşi şi care răspunde şi de malul Dunării în zona Galaţi), ne-a transmis o serie de precizări cu privire la statutul juridic al zonei dintre digul de apărare şi malul fluviului.

Vă reamintim că „Viaţa liberă” a declanşat o campanie împotriva privatizării dubioase a 32,4 ha din zona amintită şi pentru ca interdicţia accesului gălăţenilor în zăvoiul dunărean să dispară.

Textul transmis de Apele Române le dă veşti proaste celor care sperau că vor transforma malul Dunării în zonă exclusivistă pentru şmecheri. Iată precizările: „Sistemul  de Gospodărire a Apelor (SGA) Galaţi administrează sectorul de Dunăre cuprins între confluenţa râului Siret cu Dunărea şi confluenţa râului Prut cu Dunărea (20 km). Pe sectorul de 10,55 km, cuprins între S.C. Oil Terminal şi Giurgiuleşti, S.G.A. Galaţi administrează digul de apărare Bădălan. În zona dig-mal a fluviului Dunărea, pe judeţul Galaţi există o perdea de protecţie forestieră, care are o suprafaţă totală de 207,1 ha, din care: 174,7 ha proprietate de stat şi 32,4 ha proprietate privată.

S.G.A. Galaţi are obligaţia să urmărească păstrarea integrităţii perdelei de protecţie, urmărind ca suprafeţele pe care se execută tăieri să fie reîmpădurite prin Programul de împăduriri al Direcţiei Silvice Galaţi.

Zona dintre digul de apărare şi malul Dunării pe sectorul cuprins între S.C. Oil Terminal şi  S.C. Zătun are o lăţime de circa 150–170 m.

În conformitate cu prevederile Legii Apelor (Legea nr. 107/1996), pentru lăţimi ale cursului de apă mai mari de 50 m (cum este şi cazul Dunării), zona de protecţie dinspre mal spre dig este de 20 m. Diferenţa până la 150–170 m este în administrarea Direcţiei Sivice Galaţi”.

Ce se înţelege de aici? Că privatizarea malului Dunării nu poate include o porţiune de 20 de metri de la marginea Dunării spre dig, unde accesul nu poate fi îngrădit sub nicio formă de către proprietarul sau administratorul pădurii.

În aceste condiţii, este de la sine înţeles că oricine poate merge la pescuit sau la plajă, însă nu este foarte clar pe unde se poate ajunge acolo, câtă vreme prin pădurea dintre mal şi drumul de acces nu se poate trece. Probabil doar cu barca, ceea ce este uşor absurd...

Dan Buruiană, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Apelor Prut, şi-a arătat disponibilitatea de a furniza orice fel de informaţii legate de zona respectivă.

„Pot să îi asigur pe gălăţeni că «Apele Române» va face toate demersurile legale pentru ca zona să rămână împădurită. De asemenea noi nu vom permite niciun fel de construcţie civilă acolo”, a mai spus Buruiană.

Comentariu foto: Gălăţenii trebuie să ştie că „Apele Române” le dă voie să facă plajă pe malul Dunării

Citit 2040 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.