ES Laurence Auer, ambasadoarea Franţei în România: „Vom fi foarte prezenţi la Galaţi, pentru cooperare tehnică, militară şi culturală”
Foto: Ovidiu Amălinei

ES Laurence Auer, ambasadoarea Franţei în România: „Vom fi foarte prezenţi la Galaţi, pentru cooperare tehnică, militară şi culturală”
Excelenţa Sa, doamna Laurence Auer, ambasadoarea Franţei în România
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Cu ocazia vizitei la Galaţi, pe 3 aprilie 2023, a Excelenţei Sale doamna Laurence Auer, ambasadoarea Franţei în România, am încercat să luăm pulsul colaborării franco-române în contextul internaţional actual, punând, evident, accent pe direcţiile de extindere a proiectelor comune în oraşul nostru.

- Sunt aici și în memoria colegului meu, Victor Cilincă, un mare francofon și francofil, al cărui vis era să realizeze un interviu cu Excelența Voastră, în principal pentru a vă vorbi despre limba franceză la Galați și ceea ce ambasada ar putea face pentru a o susține.

- Vreau întâi să-i aduc un omagiu foarte, foarte sincer domnului Victor Cilincă. Eu l-am cunoscut cu ocazia ceremoniei dedicate zilei de 11 noiembrie (Ziua Armistiţiului din 1918 - n.a.), dar care a avut loc pe 3 noiembrie 2022, iar atunci el și prietenii săi interpretau o piesă scrisă folosind ca punct de plecare personajul generalului Berthelot. Domnul Cilincă era o personalitate, un om extrem de cultivat, care nu se oprea niciodată, care avea mereu foarte multe proiecte și îi datorăm mult, atât în ceea ce privește teatrul și francofonia, cât și pentru entuziasmul cu care încerca să pună în operă idei noi.

- La Galați, din păcate, limba franceză pierde teren în fața englezei, în primul rând din cauza lipsei profesorilor. Are Franța dorința și posibilitatea de a trimite profesori pentru a ajuta puțin sistemul de educație românesc în această direcție?

- Există un sistem de sprijin prin intermediul francofoniei. Agenția Universitară a Francofoniei poate trimite lectori de limba franceză în universități. Galaţiul are o tradiţie francofonă foarte importantă, dar şi una de oraş internaţional, de urbe cu un număr enorm de intelectuali, cu dezbateri, cu o viaţă culturală foarte bogată, iar nouă ne revine datoria de a menţine această tradiţie. În acest sens, a venit ideea pe care am avut-o, împreună cu primarul Galaţiului şi cu toate autorităţile, de a stabili o colaborare cu AFDJ şi cu Universitatea. După câţiva ani foarte dificili, din cauza COVID-19, suntem în procesul de a relansa mai multe proiecte în şcoli, am toată echipa ambasadei care se întâlneşte cu profesorii, avem colaborări şi pe partea de cercetare, în proiectul REXDAN şi, desigur, colaborarea descentralizată cu regiunea şi cu oraşul Pessac. Dincolo de război, este important să înscriem din nou în planurile noastre de durată cooperarea în plan educativ şi cultural.

- Cu siguranţă. Şi, fiindcă tot vorbim despre cultură, la Galaţi avem Biblioteca Franceză "Eugene Ionesco", o instituţie care, în opinia mea, aduce un serviciu imens limbii şi culturii franceze, deşi îşi desfăşoarăactivitatea în condiţii mai puţin dezirabile, fiind susţinută din donaţiile membrilor asociaţiei fondatoare, membri care înaintează în vârstă şi dispar. În condiţiile în care autorităţile române nu au găsit modalităţi legale de a o susţine suficient, o poate face statul francez, fie direct, fie prin proiecte care să o implice?

- Am discutat în acest sens cu autorităţile departamentului Gironde şi ale oraşului Pessac, pentru că, în cadrul cooperării descentralizate, putem găsi forme de sprijin. Biblioteca Franceză este extraordinară, face un lucru minunat, într-un spaţiu pe măsură, dând un exemplu pentru toată România, fiind susţinută printr-un proiect asociativ, al unui cuplu foarte motivat și este adevărat că trebuie să găsim mijloacele să ajutăm Biblioteca "Eugene Ionesco" din Galaţi, care face parte din patrimoniul nostru în România. Nu există un dispozitiv de sprijin din partea ambasadei, aceasta este dificultatea, programul de finanţare al bibliotecilor depinde de municipalitate, cu care discutăm, fiindcă una dintre modalităţile de a întreţine bibliotecile este de a le ataşa unor centre lingvistice, să poată organiza concursuri DELF şi DALF. Aceasta este o discuţie pe care o avem cu directorul Institutului Francez, care este astăzi cu mine la Galaţi.

- Ar fi extraordinar să se materializeze acest proiect. Din păcate, trebuie să ne întoarcem la realitatea războiului din Ucraina, pe care nu o putem ignora. Franţa conduce Grupul de Luptă al NATO în România şi am remarcat schimbarea recentă, pe 10 martie, a comandantului acestei forţe, acum în persoana domnului colonel Laurent Luisetti, a cărui îndelungată experienţă a fost câştigată în misiuni din Africa, Orientul Apropiat şi Balcanii de Vest. Ne pregătim pentru ce este mai rău?

- Forţa franceză, în numele NATO, este aici pentru descurajare, asta înseamnă că apără teritoriul NATO cu trupe din mai multe ţări, iar faptul că Franţa o conduce nu înseamnă că este singură, sunt detaşamente care vin să completeze dispozitivul NATO pentru a asigura această apărare. Este un efort colectiv, dar nu unul ofensiv, aşa că, să ne imaginăm, în România, cel mai pesimist scenariu, cum spuneţi, ar fi practic imposibil acum, într-atât de multe mijloace de protecţie s-au instalat în România pentru apărarea NATO. [Acest rău - n.a.] este o provocare pe care nu o considerăm posibilă şi realistă, de exemplu, ştiţi că avem, lângă Babadag, un detaşament cu rachete sol-aer, la Constanţa, la Baza "Mihail Kogălniceanu", avem, de asemenea, o forţă multinaţională, inclusiv americani. Chiar lângă Galaţi există poligonul de la Smârdan, unde şi trupele franceze au avut exerciţii alături de cele române şi trebuie să le mulţumim autorităţilor române pentru felul în care ne-au primit. Acum suntem în proces de mărire a forţei armate, la nivel de brigadă, pentru a creşte posibilitatea de participare la exerciţii. Vom fi, într-adevăr, foarte prezenţi la Galaţi, atât pentru cooperarea tehnică, aceea cu AFDJ, cât şi pentru cea militară, evident, pe lângă componenta culturală.

Pe lângă ceremonia de predare, către Administrația Fluvială a Dunării de Jos, a unei pilotine, ambasadoarea Franței în România, Excelența Sa doamna Laurence Auer, a vizitat, după ceremonia de decernare a "L'Ordre des Palmes Académiques" în grad de Ofiţer rectorului Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi, două obiective importante ale instituţiei. Primul a fost Biblioteca Centrală a Universității, acolo unde a discutat cu rectorul și cu conducerea bibliotecii despre fondul de carte, donațiile de carte franceză, despre colecții bilingve, franceză-română, dar și despre colaborarea cu Biblioteca Franceză "Eugène Ionesco" din Galați.  Apoi, ES doamna Laurence Auer a mers în vizită la infrastructura de cercetare Rexdan și laboratoarele aferente acesteia, din modernul sediu de pe bulevardul George Coșbuc. În urma prezentărilor, s-a deschis perspectiva dezvoltării de colaborări noi și a realizării de proiecte comune pe viitor.

Cine este ES doamna Laurence Auer

Ambasadoarea Franței în România are o biografie foarte bogată, din care reţinem câteva date. Născută la Geneva (Elveţia), a obţinut licența în limba și literatura engleză la Universitatea Aix-Marseille, unde a urmat și un masterat în limba arabă. A absolvit și Institutul de Studii Politice din Aix-en-Provence. A îndeplinit funcția de ministru plenipotențiar clasa a II-a, având experiență în domenii culturale și în relații internaționale. Angajată în funcții guvernamentale și de reprezentare externă, doamna ambasador vorbește limbile engleză, arabă, italiană şi spaniolă. A primit cea mai înaltă distincție a statului francez, instituită de Napoleon Bonaparte, acordată pentru conduită civilă ireproșabilă sau eroism militar: Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare. De asemenea, a fost numită Ofițer al Ordinului Național al Meritului și Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor. A urmat studii aprofundate în științe politice, la Institutul de Studii Politice din Paris. A lucrat în Ministerul Culturii (1984-1985), a fost responsabil de misiune în cadrul Direcției Națiunile Unite (1986-1988), responsabil de misiune la cabinetul Secretarului de stat pe lângă prim-ministrul Franţei, responsabil pe probleme de mediu (1988-1999). A fost administrator principal și apoi purtător de cuvânt la Comisia Europeană de la Bruxelles (1995-2000), director adjunct responsabil de presă și purtător de cuvânt adjunct la Ministerul Afacerilor Externe (2000-2002), consilier tehnic și purtător de cuvânt adjunct la Președinția Republicii Franceze (2003-2006), consilier pentru cooperare și acțiuni culturale și director al Institutului Francez din Regatul Unit, la Londra (2006-2010), secretar general al Institutului Francez (2010-2013), ambasador la Skopje, Republica Macedonia (2013-2016), director adjunct la Direcţia Uniunea Europeană (2016-2017), director al Direcției Cultură, Învățământ, Cercetare şi Parteneriate din Ministerul francez pentru Europa și Afaceri Externe (2017-2020).

Versiunea în limba franceză a acestui interviu este aici

La version française de cette interview est ici

Citit 6627 ori Ultima modificare Duminică, 23 Aprilie 2023 07:31

2 comentarii

  • postat de Adrian
    Vineri, 07 Aprilie 2023 11:18
    178.138.195.***
    Pe colaborare militara ne vor invata sa ne predam in 3 zile.
    0
    0
  • postat de Ceva investiții prin PNRR, ar trebui
    Joi, 06 Aprilie 2023 23:05
    109.166.128.***
    Ar trebui și o cooperare economică prin investiții pe plan local, măcar pentru creșterea moralului gălățenilor, că ai noștri aleși, sunt tare greoi, molcomi, fără avânt, mai ales pe PNRR, neavând planuri pentru dezvoltare cât de cât mai ample, cu toate că au ajutor financiar al UE.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.