Cenaclul „Noduri şi Semne”. „Cuiburi de berze” venite din Belgia

Cenaclul „Noduri şi Semne”. „Cuiburi de berze” venite din Belgia
Simón Ajarescu
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Joi, 6 iulie, membrii cenaclului "Noduri şi Semne" au participat la lansarea romanului "Cuiburi de berze", scris de Nicoleta Beraru, româncă stabilită în Belgia

Întâlnirea a avut loc în cadrul salonului literar "Axis libri", care se desfășoară săptămânal la Biblioteca Județeană "V.A. Urechia". Nicoleta Beraru a discutat cu Adi Secară și Daniela Gumann despre literatură și fenomenul imigrației, subiectul romanului fiind generația celor rămași (aproape… sau chiar) singuri acasă. De obicei, ne gândim la copii, dar personajele rămase acasă sunt și din aceștia, Luluța și Petrișor, dar și cei numiți de obicei… bunici sau mamaie și tătaie!

Ghiță Nazare s-a interesat despre sistemul de învățământ belgian și despre alte delicatețuri sufletești, Dorian Stoilescu întrebând despre începuturile literare, iar Nicoleta Beraru răspunzând cu amabilitate.

Iată un mic fragment din roman, cu bunica Aglaia și nepotul Petrișor, oarecum liric, deși autoarea a recunoscut că nu a scris poezie: "Se auzi scârţâind portiţa din spatele casei şi Aglaia îşi făcu apariţia în cadrul uşii de la bucătarie. În lumina blândă, galben-sângerie, părea un înger mare şi greoi. Lui Petrişor îi fu deodată dragă - era o bucată curată din viaţa lui. Ea şi soră-sa. I se făcu deodată dor de Luluţa şi de tot neamul lor - de tat-su când trăia, de mă-sa rătăcită prin lume... Peste toţi, în această vedenie, Aglaia îşi desfăcea aripile ca o cloşcă care-şi apără puii. Se uită la bunică-sa siderat. Văzu puii umflându-se sub aripile ei. Se prefăcură apoi în pui de barză, mici şi golaşi, după care se transformară în berze cu ciocul portocaliu, cu picioare lungi şi subţiri ca nişte nuiele de salcâm, cu marginile aripilor albe brodate în negru. Apoi toate berzele îşi luară concomitent zborul. Se înălţară deasupra casei şi luară drumul ţărilor calde.

- Petrişor, du-te de adă o găleată de apă!

- Da, bunică.

Băiatul luă găleata, se îndreptă spre fântână, dar nu pierdu din ochi cârdul de berze. Rămase cu gura căscată, urmărindu-le din priviri cum se îndreptau spre necunoscut, spre ţările acelea îndepărtate, străine, dar mai blânde iarna. Vor mai şti oare drumul înapoi spre cuiburile goale şi părăsite din satul lor?

- Sărmanele berze! Sărmanele cuiburi de berze!... îngână încet, pentru sine, Petrişor."

Cartea a apărut la Editura pentru Artă și Literatură București, în 2023, fiind o ediție revizuită, adăugită a unei ediții intitulate "Luluța și Petrișor sau povestea cuiburilor părăsite", din 2019, roman aflat pe lista de preselecții a Festivalului primului Roman de la Chambéry (Franța).

Fiind pentru prima oară la Galați, scriitoarea a fost invitată și la Muzeul de Artă Vizuală, la expoziția lui Victor Ceban, recunoscându-l pe… Gheorghe Zamfir, deosebit de cunoscut și de apreciat în Belgia!

Revenind la carte, este în egală măsură bildungsroman, dar și poveste de dragoste, frescă socială.

Ilustrația copertei este o reproducere a lucrării "Legături de dor", aparținând artistei Adriana Badea.

Citit 5573 ori Ultima modificare Sâmbătă, 15 Iulie 2023 06:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.