Sărbătoarea noastră, bucuria infractorilor

Sărbătoarea noastră, bucuria infractorilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Vigilenţa serioasă trece primejdia rea *

Este de-ajuns să ştim cu toţii că o mulţime de case rămân goale de Paşti, proprietarii profitând de mini-vacanţă şi plecând ba în vizită, ba în voiaj. Nu poate exista un moment mai bun pentru o spargere.

De asemenea, în înghesuiala din supermarketuri sau pieţe este destul de complicat să ne prindem dacă cineva ne lucrează profesionist buzunarele. Poliţia ne dă câteva sugestii despre cum putem să ne păzim şi singuri viaţa şi avutul.

La cumpărături

Adoptaţi un comportament rezervat, încercând să nu afişaţi în mod ostentativ obiecte de valoare – bijuterii sau telefoane mobile. Nu ţineţi banii, actele personale şi cheile casei în acelaşi loc – portofel sau agendă.

Atunci când vă aflaţi într-o zonă aglomerată, ţineţi poşeta lipită de corp cu sistemul de închidere orientat spre dumneavoastră şi protejaţi-o cu mâna.

Atenţie la buzunarul de la spate

Buzunarul din spate al pantalonului este vulnerabil la urcarea şi coborârea în sau din mijloacele de transport. De aceea este mai prudent să vă păstraţi banii şi actele într-un buzunar interior al vestimentaţiei.

Nu vă lăsaţi atraşi în locuri dosnice pentru a cumpăra ceva, oricât de avantajoasă vi se pare oferta „comerciantului” de ocazie; puteţi fi victima unor infractori periculoşi.

Dacă plecaţi de acasă

Limitaţi cercul persoanelor care cunosc detalii despre plecarea dumneavoastră de la acasă.

Asiguraţi-vă că sistemele de închidere ale uşilor şi ferestrelor sunt în stare bună de funcţionare şi rugaţi un vecin de încredere să aibă grijă şi de locuinţa dumneavoastră pe perioada cât sunteţi plecat.

Ca să nu vi se fure din casă

Ţineţi în permanenţă uşa încuiată, chiar dacă vă aflaţi în casă. Când părăsiţi apartamentul, fie şi pentru scurt timp – dacă duceţi gunoiul sau cumpăraţi o pâine -, nu uitaţi să închideţi uşa cu cheia şi să asiguraţi ferestrele.

Atenţie pe cine lăsaţi înăuntru!

Nu vă lăsaţi păcăliţi de necunoscuţii care sună la uşă invocând diverse pretexte (comercianţi ambulanţi, persoane care solicită să dea un telefon urgent sau cer un pahar cu apă).

Riscaţi astfel să cumpăraţi produse contrafăcute sau să facilitaţi unor infractori periculoşi accesul în apartament.

Luaţi-vă lucrurile din maşină

Nu păstraţi la vedere în autoturism bunuri de valoare - genţi, poşete, borsete, acte de identitate, documente, cărţi de credit sau alte instrumente de plată, aparatură audio-video, telefoane mobile, detectoare radar, sisteme de navigaţie.

Verificaţi dacă geamurile sunt închise şi portierele asigurate atunci când părăsiţi autoturismul, chiar şi pentru câteva minute.

Fără alcool la volan

Nu plecaţi la drum dacă sunteţi obosiţi sau dacă  aţi consumat băuturi alcoolice.

Adaptaţi în permanenţă viteza la condiţiile de drum şi trafic şi nu vă fixaţi un timp-ţintă, ci propuneţi-vă să ajungeţi la destinaţie în siguranţă. Dacă aveţi de parcurs distanţe mari, faceţi periodic pauze.

Reduceţi viteza în mediul rural, deoarece veţi întâlni cu siguranţă biciclişti, căruţe şi oameni care merg pe stradă.

După Înviere

Evitaţi să ajungeţi în zone mai puţin circulate - terenuri virane sau parcuri.

Nu dialogaţi cu beţivi, iar când intraţi în bloc, fiţi foarte atenţi dacă în hol sau în zonele întunecate nu se ascund persoane suspecte.

Citit 962 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.