Avalanşă de dosare de contrabandă la parchetele locale
Foto: Foto: Ştefan Dimitriu

Avalanşă de dosare de contrabandă la parchetele locale
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Peste 35.000 de cauze de soluţionat; au scăzut infracţiunile contra vieţii; prejudiciu prin contrabandă de peste 4.000.000 de lei! *

Câteva cifre cuprinse în bilanţul activităţii procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, precum şi a celor din unităţile subordonate -  parchetele de pe lângă judecătoriile Galaţi, Tecuci, Lieşti şi  Tg. Bujor - pun în evidenţă evoluţii interesante pentru ceea ce a fost în 2011. Am reţinut şi descifrat câteva dintre acestea cu sprijinul Emiliei Negraia, prim-procurorul unităţii de parchet de rang judeţean.

- Care ar fi principalele repere ale activităţii din 2011?

- Şi anul trecut a crescut considerabil numărul cauzelor de soluţionat. A fost un plus de 4.796 de dosare penale faţă de cele din 2010. În total,  am avut de rezolvat 35.401 de cauze, menţinându-se trendul ascendent. De altfel, creşterea aceasta se înregistrează, de la an la an. Mereu avem câteva mii bune de dosare în plus.

- E o  legătură directă a  acestei realităţi cu evoluţia fenomenului infracţional din judeţul nostru?

- Este, dar ceea ce iese cel mai mult în evidenţă în ultima vreme e realitatea că a crescut vertiginos numărul dosarelor care au ca obiect  infracţiuni de natură economică (evaziuni fiscale, înşelăciuni, delapidări şi contrabandă).

- Din treizeci şi ceva de mii de  dosare, câte aţi scos la capăt?

- Am rezolvat mai puţin de jumătate, adică 13.634 de cauze, mai multe însă cu 1.874 decât în 2010. A fost posibil, pentru că în 2011 am avut şi un grad de ocupare a posturilor cu procurori (72,2 la sută) mai mare decât în 2010 (68,5 la sută). Creşterea numărului de procurori a influenţat direct şi operativitatea soluţionării cauzelor care a fost mai bună decât în 2011 (84,51 la sută) faţă de 81,74 la sută în 2010. 

- E lesne de înţeles că s-au menţinut unele tendinţe de creştere a fenomenului infracţional şi implicit a numărului de cauze de soluţionat, totuşi, anul trecut a fost şi ceva deosebit de remarcat?

- Au scăzut ca număr infracţiunile contra vieţii şi, implicit, numărul cauzelor de soluţionat. Au fost de rezolvat 70 de cauze, cu 13 mai puţine decât în 2010. E vorba de dosare penale care au avut ca obiect  omorul, omorul calificat, omorul deosebit de grav, pruncuciderea, lovitura cauzatoare de moarte, precum şi tentativa la aceste infracţiuni. Concret, procurorii au soluţionat 52 de cauze, 49 din acestea având ca obiect (omoruri, omoruri calificate şi omoruri deosebit grave). Demn de reţinut este şi faptul că nu au rămas în lucru decât trei astfel de cauze în care autorii sunt încă necunoscuţi.

- Spuneaţi că au crescut cauzele cu infracţiuni economice?

- Da, cele în materia infracţiunilor de evaziune fiscală în special au crescut cu 37,30 la sută. Am şi rezolvat cu 8,4 la sută mai multe  faţă de 2010.  În plus, prin rechizitorii,  procurorii au reţinut şi un  prejudiciu total creat la buget prin astfel de infracţiuni în valoare de 7.295.344 de lei.

Au fost trimişi în judecată 49 de inculpaţi din care trei în stare de arest preventiv, patru fiind pedepsiţi şi cu obligaţia de a nu părăsi localitatea.

- Contrabanda?

- Da, infracţiunea a înregistrat progrese vădite, dacă de progres poate fi vorba; în 2010 n-am avut nicio trimitere în judecată, în timp ce, în 2011, procurorii au întocmit 15 rechizitorii şi au trimis în judecată 22 de inculpaţi. Contrabanda a fost mai bine reprezentată la parchetele de pe lângă judecătoriile Tecuci şi Tg. Bujor unde au fost soluţionate prin rechizitoriu opt, respectiv cinci astfel de cauze.

Interesant este că, în materia infracţiunii de contrabandă au fost indisponibilizate în vederea confiscării 464.200 de pachete de ţigări, precum şi două autoutilitare, o remorcă, un microbuz şi un autoturism Audi 100. Totodată, prin rechizitoriile întocmite de procurori, a fost reţinut un prejudiciu cauzat prin contrabandă în valoare de 4.161.619 lei.

Citit 1887 ori Ultima modificare Duminică, 19 Februarie 2012 13:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.