Încep să apară decizii în evaziunile de la Iveşti/ Inculpații cer clemență

Încep să apară decizii în evaziunile de la Iveşti/ Inculpații cer clemență
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Evaziunile fiscale de care sunt acuzaţi membrii familiei Stănescu din Iveşti aduc săptămânal câte un inculpat în instanţă, care încearcă prin toate mijloacele să dovedească faptul că este nevinovat.

Ultimul, Cătălin Stănescu, zis Dragoş, s-a aflat marţi în sala de judecată a Tribunalului Galaţi, unde a cerut clemenţă. Potrivit procurorilor, omul a comis nu mai puţin de 13 evaziuni fiscale, şi a creat un prejudiciu de circa 800.000 de lei, pentru că a desfăşurat activităţi comerciale pentru care nu a plătit taxele cuvenite statului. Judecata acestui dosar a început anul trecut în aprilie, iar la ultimele trei termene nu s-a mai făcut nimic, deoarece instanţa a aşteptat ca inculpatul să achite 1.000 de lei, preţul unei expertize ce ar fi trebuit să stabilească dacă prejudiciul estimat de specialiştii Parchetului este în ordine. Nu a făcut-o, motiv pentru care judecătorul a estimat că este timpul să pună punct aşteptării şi să ia o decizie pe 14 martie.

Interesant este că omul a spus, în ultimul său cuvânt, că este nevinovat şi a fost susţinut de două membre ale familiei sale în declaraţiile uimitoare pe care le-a făcut, pe ultima sută de metri. Firma nu ar fi fost a lui, ci a tatălui său, care-l lua cu el peste tot în ţară, pentru că avea prostul obicei să bea şi îl folosea pe fiu ca şofer. „Inculpatul a recunoscut toate infracţiunile, mai puţin trei din acestea, însă nu el este vinovat, el nici nu ar fi trebuit să fie trimis în judecată, ci creierul, adică tatăl lui, care a decedat. El îl lua peste tot şi îi dădea şi lui câte patru milioane de lei, bani pentru care clientul meu era mulţumit”, l-a susţinut şi avocatul, dar şi alte două femei, care-l însoţeau pe inculpat. Procurorul a cerut menţinerea măsurilor asiguratorii pe bunurile inculpatului, dar şi pedeapsa cu închisoare pentru acesta, precizând că legea mai favorabilă pentru Cătălin Stănescu, din perspectiva noilor reglementări, ar fi legea veche.

„Domnule judecător, eu am recunoscut pentru că au venit cu mascaţii peste mine şi am semnat tot ce mi-au dat ei”, a spus şi inculpatul. „Săru’ mâna, domn’ judecător, nu ne faceţi rău, că el este nevinovat, că tată-su mai bea câteodată şi îl punea şofer”, au punctat şi femeile.

Rămâne de văzut ce vor decide magistraţii Tribunalului în acest dosar. Din ceea ce s-a putut vedea până acum, în aceste dosare, prima instanţă a optat pentru condamnări. Acum, cele mai multe vor pleca la Curtea de Apel, unde deja în unul dintre ele s-a dat o achitare, decizia rămânând definitivă, potrivit noilor coduri. Este vorba despre Mihai Stănescu, zis Tarzan, care fusese condamnat la cinci ani de către magistraţii Tribunalului, şi pe care, de curând, Curtea de Apel l-a achitat, ridicând sechestrele de pe bunurile acestuia. Problema este că vorbim de evaziuni destul de mari, pentru care statul nu primeşte nimic.

Citit 3958 ori Ultima modificare Luni, 10 Martie 2014 22:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.