Boldea, ELIBERAT DE LENTOAREA judecătorilor ieşeni (FOTO)

Boldea, ELIBERAT DE LENTOAREA judecătorilor ieşeni (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Decizia de eliberarea a fostului deputat de Galaţi a fost motivată cu o întârziere de şapte luni * Judecătorii susţin că, la un an de la începerea cercetării judecătoreşti, colegii lor ieşeni nici măcar n-au audiat martorii


Fostul parlamentarul de Galaţi a fost pus în libertate în noiembrie 2013 cu girul Înaltei Curţi. Sentinţa de eliberare a venit după ce, în repetate rânduri, magistraţii Curţii de Apel au decis că Boldea trebuie să fie eliberat.

De patru ori, Înalta Curtea a cenzurat decizia, păstrându-l după gratii pe Boldea. În noiembrie, a stabilit că acesta va fi liber, cu obligaţia să nu plece din ţară, să nu-şi practice profesia de avocat şi să nu ia legătura cu inculpaţii liberi şi cu martorii din dosar. Aici Curtea Supremă a nominalizat cel puţin 122 de persoane din diverse medii. Vorbim de avocaţi din Baroul Galaţi, de inculpaţi din dosare celebre, precum „Volaret”, „Aviasan”, dar şi de persoane care, de-a lungul timpului, au denunţat lucrurile făcute de Boldea, aşa cum este cazul Georgetei Crăiţă. Tot în rândul celor cu care fostul parlamentar nu are voie să ia legătura se numără şi angajaţi ai Oficiului de Cadastru, şi foşti salariaţi ai Primăriei, dar şi cunoscuţi colaboratori ai săi, cum este fostul său şef de cabinet Mircea Bivol.

Sentinţa de eliberare şi-a făcut efectele imediat, Boldea fiind pus în libertate, în schimb, motivele pentru care s-a întâmplat le aflăm abia astăzi. Atât vechiul cod, cât şi noul cod au termene de recomandare în ceea ce priveşte motivarea deciziilor penale. Vechiul act normativ recomanda ca în maxim 20 de zile să se facă motivarea, iar în cel nou  termenul e de 30 de zile. Este adevărat că nu sunt termene obligatorii pentru magistraţii, ci doar recomandate de legiuitor. 

Ar fi existat proceduri pentru scurtarea procesului

Noi am intrat în posesia motivării, graţie Biroului de Presă al Înaltei Curţi care ne-a trimis-o abia la finalul săptămânii trecute, deşi motivarea a fost dată pe 3 iunie 2014. Chiar dacă vorbim cu întârziere de şapte luni despre argumentele care au stat la baza deciziilor Înaltei Curţi, e important să se ştie care sunt acestea.

Inculpat în două dosare instrumentate de cele două structuri teritoriale ale DIICOT şi DNA, aduse în discuţie şi la momentul eliberării, Mihail Boldea este „posesorul” unui prejudiciu de peste 21 de milioane de euro în „dosarul Aviasan”, şi al altuia de circa un milion de euro în cel al DIICOT Galaţi. El a fost arestat, timp de un an şi opt luni, doar în cazul instrumentat de procurorii DIICOT. Potrivit deciziei motivate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Boldea este liber şi pentru că magistratul de la Iaşi lucrează cu lentoare.

„După data de 30.09.2013, cercetarea judecătorească a continuat stagnarea, deşi legea procesual-penală prevede o serie de remedii procedurale (disjungerea, constatarea abaterilor judiciare, acordarea unor termene succesive, etc) care pot preîntâmpina prelungirea excesivă a unui proces penal. Se mai observă că la şedinţa din 4.12.2012 s-au constatat îndeplinite condiţiile privind procedura simplificată potrivit art. 320, indice 1 din Codul de procedură penală pentru şase dintre coinculpaţi, însă în prezent, nu s-a pronunţat o hotărâre cu privire la aceştia. Pe de altă parte, deşi potrivit art. 293 din Codul de procedură penală judecata, în cauzele în care sunt inculpaţi arestaţi preventiv, se face de urgenţă şi cu precădere de la ultima menţinere a arestării preventive a inculpatului, nu au mai fost efectuate acte de cercetare judecătorească, şi astfel, la mai bine de un an de la începerea cercetării judecătoreşti – 15.11.2012, încă nu s-a reuşit audierea martorilor”, mai arată magistraţii Curţii Supreme. Aceştia concluzionează: „Motivele pericolului de fugă şi necesitatea de a proteja ordinea publică au fost puternic estompate prin lipsa de rezonabilitate în asigurarea derulării procedurilor privind judecata în fond a cauzei, aşa încât complexitatea cauzei, ori existenţa altor infracţiuni concurente (…) nu mai pot justifica menţinerea arestului preventiv.”

Amânări pe bandă rulantă

Chiar dacă a trecut aproape un an de la eliberarea sa, motivarea deciziei vine în contextul în care ambele dosare în care Mihail Boldea este inculpat primesc amânări, fie din cauza absenţei unor inculpaţi, fie din cauza lipsei de apărare. Atât „dosarul Aviasan”, cât şi cel al tunului imobiliar de un milion de euro au primit termene. Cel din urmă pentru 17 octombrie, pentru că un avocat nu a ajuns în sala de judecată. În „Aviasan” s-a dat termen pentru 29 octombrie, pentru că un inculpat a făcut cerere de amânare. Primul dosar a fost trimis judecătorilor în iunie 2012, iar în celălalt, DNA l-a deferit justiţiei acum un an, în octombrie 2013.

AICI puteţi citi decizia Înaltei Curţi:

Citit 3520 ori Ultima modificare Luni, 06 Octombrie 2014 18:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.