SFATUL NOTARULUI/ Testamentul autentic (II)

SFATUL NOTARULUI/ Testamentul autentic (II)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Întrucât testamentul este un act eminamente personal, nu este permisă reprezentarea testatorului la autentificarea testamentului, acesta trebuind să fie prezent personal.

Indiferent unde se încheie testamentul, notarul public are obligaţia de a verifica identitatea testatorului, pe cea a redactorului dacă acesta există (de exemplu, avocatul) şi a martorilor. După ce această procedură este îndeplinită, testatorul îşi dictează dispoziţiile în faţa notarului, care se îngrijeşte de scrierea testamentului, şi apoi i-l citeşte sau, după caz, i-l dă să îl citească, făcând menţiune expresă în cuprinsul actului despre îndeplinirea acestor formalităţi. După citire, testatorul va confirma că testamentul reprezintă ultima sa voinţă şi îl va semna.

Semnătura martorilor

În cazul în care testatorul a fost asistat de către unul sau doi martori, aceştia vor semna şi ei testamentul. Dacă testatorul prezintă un testament deja redactat, notarul public va da îndrumările necesare privind legalitatea, eficacitatea şi consecinţele actului de ultimă voinţă, după care va proceda la tehnoredactarea testamentului. După semnarea testamentului, notarul public va semna încheierea de autentificare a acestuia.

CITEŞTE ŞI: SFATUL NOTARULUI/ Testamentul autentic

În cazul celor care din cauza unei infirmităţi, a unei boli, sau din orice alte cauze, nu pot semna, notarul public are obligaţia să facă menţiune despre această împrejurare în încheierea pe care o întocmeşte, menţiunea astfel făcută ţinând loc de semnătură. Menţiunea va fi citită testatorului de către notar, în prezenţa a doi martori, această formalitate suplinind absenţa semnăturii.

De îndată ce a autentificat un testament, notarul public trebuie să îl înscrie în Registrul naţional notarial, ţinut în format electronic, potrivit legii. Scopul acestei înregistrări este acela de a acorda posibilitatea oricărei persoane interesate de a se informa cu privire la existenţa testamentului şi la conţinutul acestuia, bineînţeles numai după decesul testatorului (art. 1046 Cod civil).

George Schin - notar

Citit 2608 ori Ultima modificare Luni, 06 Octombrie 2014 18:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.