PROCURORII GĂLĂŢENI au reuşit să MODIFICE noul COD PENAL

PROCURORII GĂLĂŢENI au reuşit să MODIFICE noul COD PENAL
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Parchetul Curţii de Apel Galaţi a reuşit să modifice felul în care se aplica până acum un articol din noul Cod penal * Împăcarea celor aflaţi în proces înlătură răspunderea penală, dacă se face până la finalul procesului


Plecând de la semnalele procurorilor gălăţeni, Curtea Constituţională a decis, pe 7 octombrie, că părţile dintr-un proces penal se pot împăca şi în timpul procesului, chiar dacă s-a dat citire rechizitoriului sau, mai exact, cercetarea judecătorească a demarat. Împăcarea înlătură răspunderea penală, ceea ce înseamnă că inculpatul scapă de puşcărie, dacă găseşte înţelegere la victima sa. Regula este valabilă pentru toate dosarele înregistrate pe rolul instanţelor, înainte de intrarea în vigoare a noilor norme penale, 1 februarie 2014. Decizia este definitivă şi obligatorie, ceea ce înseamnă că instanţele din întreaga ţară trebuie să o aplice. „Prin urmare, în toate cauzele aflate pe rolul instanţelor de judecată la data intrării în vigoare a Legii numărul 286/2009 privind Codul Penal (1 februarie 2014), chiar dacă momentul citirii actului de sesizare fusese depăşit, poate interveni împăcarea, ca o cauză de înlăturare a răspunderii penale”, se arată în decizia Curţii Constituţionale.

Până acum, regula nouă impunea că împăcarea nu funcţionează decât înainte de începerea cercetării judecătoreşti, acum acest lucru putând să se întâmple până la finalizarea procesului.

Totul a pornit de la semnalul dat de procurorii Parchetului Curţii de Apel cum că articolul 159, aliniat 3, din noile norme penale nu este corect vizavi de toate situaţiile ivite în practică, iar magistraţii Curţii Constituţionale le-au dat dreptate. „Împăcarea produce efecte numai cu privire la persoanele între care a intervenit şi dacă are loc până la citirea actului de sesizare a instanţei”, aşa sună textul articolului pe care Curtea Constituţională l-a îndreptat acum. „Din această perspectivă se observă cu uşurinţă că, până la intrarea în vigoare a noului Cod penal, pentru infracţiunea de furt sau furt calificat, împăcarea părţilor nu înlătură răspunderea penală. Noua orientare în materie a legiuitorului este în măsură să aducă atingere principiului egalităţii în faţa legii, câtă vreme subiecţii aceluiaşi gen de raporturi juridice penale sunt supuşi la un tratament juridic diferenţiat în materia cauzelor care înlătură răspunderea penală, respectiv împăcarea părţilor”, şi-a argumentat punctul de vedere procurorul gălăţean care a invocat excepţia de neconstituţionalitate şi care astfel a schimbat faţa noului Cod penal.

CITEŞTE ŞI: La Curtea de Apel Braşov, începe judecata în "dosarul Aviasan"

Citit 2282 ori Ultima modificare Luni, 13 Octombrie 2014 18:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.