Fostul şef al POLIŢIEI COMBINATULUI a fost CONDAMNAT la închisoare
Foto: Foto Arhiva "Viaţa liberă"

Fostul şef al POLIŢIEI COMBINATULUI a fost CONDAMNAT la închisoare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Curtea Supremă a dat o decizie definitivă în dosarul "Hulea". Patru ani le-a luat judecătorilor să ajungă la un verdict în acest caz. Opt condamnări la închisoare cu executare, patru achitări, ceilalţi, până la 44 de inculpaţi, alegându-se cu închisoare cu suspendare, o parte dintre ei primind şi zile de muncă în folosul comunităţii.

Fostul şef al Poliţiei Combinatului, Vasile Hulea, va sta după gratii doi ani şi patru luni. Sentinţa definitivă este mult mai blândă în ceea ce priveşte cuantumul pedepselor. Nu trebuie uitat că prima instanţă l-a condamnat pe cel care a dat numele dosarului la şase ani de puşcărie.

Nu mai puţin de 44 de inculpaţi a numărat cazul instrumentat de procurorii gălăţeni ai DIICOT şi finalizat în 2010. Curtea de Apel Galaţi a decis, în vara anului trecut, ca opt dintre aceştia să facă puşcărie, doar că atunci vorbeam şi de câte 12 ani de detenţie.

Acum, Nelu Pelin a primit un an, cinci luni şi trei zile de puşcărie, din care trebuie să i se scadă şase luni, perioada cât a fost arestat preventiv în 2010, în condiţiile în care Curtea de Apel Galaţi decisese ca acesta să stea zece ani la puşcărie. Marian Ionaşcu a primit acum doi ani şi opt luni de carceră, după ce Curtea de Apel decisese să stea 12 ani în penitenciar. Gabriel Nicu Ifrim trebuie să stea după gratii un an şi patru luni, după ce magistraţii Curţii de Apel îl condamnaseră la zece ani şi jumătate de închisoare. Tănăsache Dănăilă a primit acum o sentinţă definitivă de un an şi patru luni, Curtea dându-i anul trecut o condamnare de zece ani. Valentin Tudorache a luat un an, două luni şi şase zile, în condiţiile în care iniţial ar fi avut de executat patru ani şi jumătate. George Măncilă a primit definitiv o sentinţă de un an, trei luni şi trei zile, în condiţiile în care primise trei ani şi zece luni. Ultimul pe lista arestaţilor, deja închis într-un dosar de crimă, a primit un an, în condiţiile în care magistraţii gălăţeni dispuseseră ca el să stea încarcerat pentru furturile din Combinat trei ani şi două luni.

Cele patru achitări au fost menţinute exact aşa cum le dispusese Curtea de Apel în prima decizie, fiind păstrate şi restul condamnărilor cu suspendare. Cea mai mare condamnare cu suspendare este a lui Constantin Botezatu, trei ani. Celelalte sunt de un an, respectiv, opt luni cu suspendare şi vin la pachet cu câte 120 de zile de zile de muncă în folosul comunităţii, fiind exceptaţi cei care pot dovedi că nu sunt apţi să presteze din motive de sănătate.

Caz instrumentat pe fondul furturilor de fier

Dosarul "Hulea" a fost unul destul de puternic din punct de vedere al impactului mediatic pe care l-a avut. Vasile Hulea, dar şi Marian Munteanu, achitat acum, făceau parte din structurile fostei Poliţii a Combinatului, acum desfiinţată. Cazul instrumentat de DIICOT Galaţi a venit pe fondul scandalurilor iscate de numeroasele furturi care se petreceau pe platforma Combinatului. DIICOT a ieşit la rampă cu acest caz în care 44 de inculpaţi erau implicaţi în sustrageri de tablă şi componente metalice. Prejudiciul estimat de procurori se ridica la 600.000 de lei, însă prima instanţă a vorbit despre o recuperare a banilor prin restituire.

Cazul a ajuns pe masa magistraţilor în 2010, având parte, după trei ani de judecată, de o primă soluţie, atacată la Înalta Curte. Dosarul a stat mult pe rolul primei instanţe, pentru că a avut parte şi de un aşa numit „conflict de competenţă”, care trebuia rezolvat de Curtea Supremă. Mai exact, avocaţii au precizat că Tribunalul şi nu Curtea de Apel ar trebui să judece procesul. Curtea l-a trimis la Tribunal, iar judecătorii de aici au trimis cazul la instanţa supremă, care, după un an şi şapte luni, l-a retrimis Curţii de Apel.

Citeşte şi: Dosarul "Volaret" aduce CONDAMNĂRI la muncă în folosul comunităţii

Citit 3639 ori Ultima modificare Luni, 15 Decembrie 2014 17:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.