BREVIAR JURIDIC/ Decizia de pensionare

BREVIAR JURIDIC/ Decizia de pensionare
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Cererea de pensionare şi actele prin care se dovedeşte îndeplinirea condiţiilor prevăzute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice se depun la Casa teritorială de pensii competentă în a cărei rază domiciliază solicitantul.

Pentru persoanele din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, cererea de pensionare şi actele doveditoare se depun la Casele de pensii sectoriale care funcţionează în subordinea Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor sau Serviciului Român de Informaţii, după caz.

Admiterea sau respingerea cererii se face prin decizie emisă de Casa teritorială de pensii, respectiv Casa de pensii sectorială, după caz, în termen de 45 zile calendaristice de la data înregistrării cererii.

Decizia cuprinde temeiurile de fapt şi de drept în baza cărora a fost admisă sau respinsă cererea de pensionare şi se comunică prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire persoanei care a solicitat pensionarea, în termen de 5 zile de la data emiterii.

În situaţia în care este nemulţumită, persoana în cauză poate formula contestaţie în termen de 30 de zile de la comunicare, la Comisia Centrală de Contestaţii, respectiv la Comisiile de Contestaţii care funcţionează în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor  şi Serviciului Român de Informaţii pentru persoanele din aceste domenii.

Termenul de soluţionare a contestaţiei este de 45 zile de la data înregistrării acesteia. Hotărârea se comunică persoanei în cauză şi Casei Teritoriale de pensii sau, după caz, Casei de pensii sectoriale, în termen de 5 zile de la adoptare. Această hotărâre poate fi atacată la instanţa judecătorească competentă (tribunal), în termen de 30 zile de la comunicare.

De menţionat că nesoluţionarea contestaţiei în termenul de 45 zile de la data înregistrării acesteia, precum şi necomunicarea hotărârii în termenul de 5 zile de la adoptare nu împiedică persoana interesată să se adreseze instanţei de judecată.

Contestaţia împotriva deciziei de pensionare este scutită de taxa judiciară de timbru.

Citeşte şi: BREVIAR JURIDIC/ Instanţa competentă să judece divorţul

Citit 2666 ori Ultima modificare Luni, 29 Decembrie 2014 19:48