Dosarul "AVIASAN" a fost MUTAT la DNA Bucureşti/ Mai mulţi politicieni din Galaţi sunt în anchetă

Dosarul "AVIASAN" a fost MUTAT la DNA Bucureşti/ Mai mulţi politicieni din Galaţi sunt în anchetă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În cauză sunt cercetaţi penal câţiva politicieni importanţi, care fac parte din conducerile de la Galaţi ale unor partide parlamentare, dar şi o serie de magistraţi * Numele acestora nu au fost făcute, deocamdată, publice


Despre disjungerea din cel mai important dosar al DNA Galaţi nu s-a mai auzit nimic din octombrie 2013. La solicitarea nostră de informaţii, cei de la DNA ne-au răspuns, printr-o adresă oficială, astfel: „dosarul la care faceţi referire se află în lucru la DNA - Structura Centrală”, fără a intra în amănunte, fiind vorba despre o anchetă penală, în care nu este demarată urmărirea împotriva niciunei persoane.

"Aviasan" a fost unul dintre cele mai importante dosare de corupţie din Galaţi. A fost supranumit "Aviasan" de la numele fostei aerobaze a oraşului,  care astăzi nu mai există, iar pe locul unde odiniară survolau avioanele se ridică azi un cartier de vile. Din dosarul "Aviasan" s-a desprins un al doilea caz penal, "Aviasan 2", care a rămas în lucru la procurorii gălăţeni. Prejudiciul în primul caz a fost estimat de anchetatori la circa 22 milioane de euro.

Povestea penală a celor circa 40 de hectare de teren, odinioară ale statului, acum aflate în mâna diverşilor proprietari din zonă, a început să fie anchetată în 2008. Patru ani mai târziu, în 2012, odată cu izbucnirea scandalului Boldea, a ieşit la iveală şi acest caz. În martie 2012, procurorii gălăţeni ai DNA au început urmărirea penală împotriva lui Mihail Boldea, încă deputat atunci, arestat într-o cauză a DIICOT. Nu a fost singurul împotriva căruia a fost demarată ancheta penală. Au fost chemaţi rând pe rând, un judecător, pentru care ancheta s-a finalizat cu NUP, avocaţi, care au rămas doar martori, aşa cum au rămas şi alţi magistraţi chemaţi să dea depoziţii, dar şi cei care au cumpărat teren imediat după ce zecile de hectare au fost intabulate.

Dosarul "Aviasan" a intrat în al doilea an de judecată

În octombrie 2013, acest caz a ajuns pe masa judecătorilor şi a făcut vâlvă prin numele celor implicaţi, judecaţi acum la Curtea de Apel Braşov. Fostul parlamentar Mihail Boldea, ex-şeful Parchetului Judecătoriei, procurorul Costache Roşca, afaceriştii Mircea Marosy, Valentina Cojocaru şi Matei Oprea, dar şi Ionel Mihăilă se numără printre inculpaţii care lunar bat drumul Galaţi - Braşov. Toţi sunt acuzaţi de fapte asimilate celor de corupţie.

Pe scurt, povestea începe de la o grupare adunată în jurul lui Mihail Boldea. Fostul parlamentar este acuzat de procurori că ar fi făcut un fals, pe baza căruia a ajuns să obţină o decizie judecătorească. Această hotărâre a ţinut loc de act de vânzare-cumpărare, ajungându-se în situaţia în care o firmă a intrat în proprietatea celor 40 de hectare de teren. Aici a intrat în scenă prim-procurorul Roşca.

DNA a susţinut că acesta ar fi luat o mită de două milioane de euro ca să-i facă pe cei 13 oameni, primarul şi consilierii locali din Vânători, să renunţe la procesele şi plângerile penale făcute împotriva grupării conduse de Boldea. Odată îndeplinit „scopul”, terenul a fost vândut bucată cu bucată, foarte rapid, în aşa fel încât să se piardă urma iniţiatorilor afacerii penale. Inculpaţii au mai fost acuzaţi de spălare de bani, de abuz în serviciu, de şantaj, de fals şi de uz de fals.

Disjungerea va fi soluţionată la Bucureşti

Bucata cea mai importantă din dosar, prin numele vehiculate, a fost separată în octombrie 2013, când "Aviasan" a plecat spre instanţă, iar "Aviasan 2" a rămas în lucru la Serviciul Teritorial Galaţi. De atunci, însă, nu s-a mai auzit nimic de această anchetă, până de curând, când au început să circule zvonuri despre faptul că a fost luat de Bucureşti.

DNA Galaţi a avut dosarul pe masa de lucru din 2008, însă abia în 2012, după izbucnirea „scandalului Boldea”, cazul a început să capete contur. După ce dosarul a ajuns în atenţia publică, s-a aflat şi despre disjungerea numită "Aviasan 2", care ar viza o serie de politicieni de prim rang ai oraşului nostru, dar şi notari, procurori sau şefi ai unor instituţii publice. Deocamdată, numele acestora nu au fost făcute publice.

Citit 3833 ori Ultima modificare Marți, 13 Ianuarie 2015 09:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.