RECHIZITORIU DNA/ În cazul "POLIŢISTULUI MANECHIN" a funcţionat LEGEA TĂCERII

RECHIZITORIU DNA/ În cazul "POLIŢISTULUI MANECHIN" a funcţionat LEGEA TĂCERII
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Recent, două instanţe din Galaţi au decis ca inculpaţii dintr-un dosar de corupţie să fie cercetaţi fără să li se impună nicio restricţie. Este vorba despre cazul "poliţistului manechin", Mircea Rusu, dar şi al fostul său şef, Florin Balcan, care şi-au pus funcţiile la bătaie pentru bunăstarea unui nepot de bulibaşă. Cel puţin asta este concluzia care se desprinde din rechizitoriul procurorilor Anticorupţie.

DNA Galaţi a trimis în judecată patru foşti ofiţeri ai Poliţiei din Tecuci, pentru abuz în serviciu şi omisiunea sesizării. Mai exact, „manechinul lui Bote”, cum a fost numit Mircea Rusu, i-ar fi asigurat protecţie unui amic, în aşa fel încât acesta a reuşit să dea o ţeapă de 60.300 de lei. Procurorii DNA au mai adăugat două nume pe lista inculpaţilor, Viorel Claudiu Andrei şi Lucian Isabel Dobri, despre care au susţinut că au intrat în bancă şi l-au ridicat pe „protejat”. „Te căutăm de doi ani, mergi cu noi”, i-au spus poliţiştii nepotului bulibaşei. Fără niciun act care să dovedească asta, omul a plecat cu poliţiştii, dar şi cu banii. Cei doi agenţi au fost filmaţi de camerele de luat vederi din unitatea bancară. „Protejatul” lor se angajase să le vândă ţeavă unor afacerişti, iar după ce aceştia i-au semnat file cec în valoare de 60.300 de lei, el a fost ridicat de Poliţie. Banii reprezentau avansul pentru o marfă ce n-a mai fost virată niciodată. Ulterior, afaceriştii nu au mai dat de el, motiv pentru care i-au şi făcut plângere penală.

Unii dintre martorii din dosarul instrumentat de DNA sunt chiar angajaţii băncii unde s-a petrecut incidentul, pe 22 ianuarie 2014. Ei au auzit că oamenii legii au vorbit de existenţa unui mandat de arestare pe numele celui cu care au plecat, pentru ca, în aceeaşi zi, să-l vadă pe „arestat” liber ca pasărea cerului, în bancă, unde a completat un formular de reintroducere a sumei de 60.300 de lei în contul firmei sale.

Ţeapa a fost filmată

Pe baza declaraţiilor, anchetatorii care cercetau incidentul au luat imaginile stocate pe camerele de luat vederi şi i-au identificat pe Dobri şi Andrei. Aici a intrat în scenă fostul şef al Poliţiei Tecuci, Florin Balcan. El ar fi trebuit să le comunice anchetatorilor „dacă agenţii de poliţie Andrei Viorel Claudiu şi Dobri Isabel Lucian erau lucrătorii subunităţii Secţiei Poliţie Rurală Tecuci la data de 22 ianuarie 2014 şi, în caz afirmativ, să comunice dacă aceştia au avut de îndeplinit vreo atribuţie de serviciu pe raza comunei Lieşti (…)". Adresa a ajuns chiar pe condica lui Viorel Claudiu Andrei, unul dintre cei vizaţi de anchetă. Andrei a mers la Rusu, iar acesta la Balcan, susţin procurorii DNA. Balcan i-ar fi dat dispoziţie adjunctului său să se ocupe de răspuns, dar niciuna dintre cele trei adrese întocmite de acesta nu i-a fost pe plac lui Balcan. Se pare însă că răspunsurile au ajuns şi pe masa şefilor direcţi ai lui Balcan. Mergând din aproape în aproape, anchetatorii au realizat că dosarul nu este de competenţa lor şi într-un final acesta a poposit pe masa procurorilor Anticorupţie. Aceştia i s-au adresat din nou lui Balcan, care-i pasează răspunsul aceluiaşi adjunct.

I-a cerut lui Balcan să-i dicteze răspunsul

Omul a făcut un gest incredibil, care rezultă chiar din rechizitoriul DNA. „Având experienţa răspunsului la prima adresă, care nu i-a fost pe plac şefului Balcan Florin, acesta a mers direct în biroul inculpatului, solicitându-i să-i dicteze efectiv răspunsul la această a doua solicitare. Răspunsul dictat de Balcan a fost consemnat în agenda de lucru a martorului, pusă la dispoziţia organelor judiciare, pentru analiză (…)”, se arată în rechizitoriu. Pentru asta, Balcan s-a ales cu un dosar la DNA şi cu acuzaţia de omisiune a sesizării. Ceilalţi trei sunt la rândul lor acuzaţi de procurorii DNA de abuz în serviciu. Despre cei peste 60.000 de lei, procurorii DNA arată că au fost viraţi în contul firmei „protejatului”, nepot de bulibaşă, care în aceeaşi zi i-a scos de la trei unităţi bancare din  Bucureşti. Mircea Rusu a susţinut în faţa procurorilor şi a judecătorilor că aşa-zisa protecţie i-a acordat-o bulibaşei, care, de-a lungul vremii, l-a ajutat cu informaţii în baza cărora a prins mai mulţi infractori.

Mai citiţi şi: Poliţistul-manechin l-a tras în instanţă şi pe şeful Poliţiei Tecuci

Citit 1935 ori Ultima modificare Luni, 26 Ianuarie 2015 18:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.