Şefi de la Fiscul gălăţean, anchetaţi de DNA. Fraudă de 1,2 milioane de euro

Şefi de la Fiscul gălăţean, anchetaţi de DNA. Fraudă de 1,2 milioane de euro
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 12 persoane sunt vizate de procurori pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în urma dosarului de faliment al Hortigal SA * Printre persoanele chemate să dea socoteală se numără mai mulţi oameni de afaceri, dar şi o serie de angajaţi de la Finanţe


Turbulenţele continuă în dosarul de faliment al Hortigal SA Galaţi. Întors la Tribunal, pentru rejudecare, dosarul nu mai are acum doar conotaţii civile, ci a căpătat şi accente penale din ce în ce mai clare. Motivul? Oamenii legii suspectează că falimentul societăţii a prilejuit o fraudă de proporţii, în urma căreia s-ar fi produs un prejudiciu de circa 1,2 milioane de euro. Cel puţin aşa afirmă procurorii DNA Galaţi.

Cum să faci o datorie mare dintr-o datorie mică

Pentru cine nu ştie, precizăm că Hortigal SA Galaţi este continuatoarea fostei întreprinderi judeţene de legume şi fructe - ILF, care avea în patrimoniu aprozarele din oraş, dar şi depozitele specializate de pe Calea Prutului (unde acum funcţionează, printre altele, clubul "Divino"). Drama Hortigalului a început în 1993, atunci când societatea a luat un împrumut de 950 de milioane de lei vechi de la Banca Agricolă. Creditul a fost garantat cu patrimoniul societăţii, aşa cum, de altfel, se obişnuieşte în astfel de cazuri.

Ulterior, societatea a intrat în incapacitate de plată, aşa că rambursarea creditului s-a blocat, iar banca a început procedurile de recuperare a banilor. Până la urmă, funcţionarii bancari au reuşit să recupereze doar 397 de milioane de lei vechi din datorie (în fapt doar o parte din dobânzile datorate), aşa că au apelat la soluţia de rezervă: au declarat creditul neperformant, situaţia în care creanţa de a fost preluată, conform procedurilor legale valabile în acea vreme, de către Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB).

Odată intrată în posesia crenţei, AVAB recalculează dobânzile creditului, iar suma de 950 de milioane devine, dintr-un condei, 2.497.000.000 de lei vechi. Apoi, datoria este cesionată către Galinvest SA, societate aflată în grupul de firme controlat de familia Herăscu. Printr-un protocol, Galinvest transmite patrimoniul său către Makinvest (firmă aflată, de asemenea, în grupul controlat de familia Herăscu), care, implicit, preia şi această datorie.

Ulterior, Makinvest a cerut executarea silită a Hortigal, lucru pe care judecătorii îl încuviinţează în martie 2002. Între timp, însă, suma datorată a crescut de 15 ori (!), ca voinicul din poveste. Între 1 octombrie 1997 şi 10 decembrie 2000, cele 2,5 miliarde de lei vechi (actualizate de AVAB) devin 36.060.513.426 de lei vechi. Executarea silită s-a făcut, ca urmare, pe întreg patrimoniul Hortigal, deşi acesta era ceva mai mare decât creanţa. Respectiv, patrimoniul era evaluat în 2001, când i se pregătea privatizarea (există o documentaţie în acest sens, făcută la solicitarea Agenţiei Domeniilor Statului), la peste 46 de miliarde de lei.

De asemenea, sunt preluate la pachet şi o serie de bunuri aflate în alt regim juridic, cum ar fi o suprafaţă de 211 hectare de teren, care era concesionată Hortigalului de către Administraţia Domeniilor Statului. Ulterior, respectivele terenuri aveau să fie trecute în proprietatea Makinvest, printr-un transfer controversat de terenuri. Mai exact, Makinvest a cumpărat o serie de terenuri în extravilanul satului Băneasa (judeţul Galaţi), după care, la doar câteva zile, Prefectura Galaţi să accepte mutarea respectivelor proprietăţi în intravilanul localităţilor Vânători şi Galaţi. În urma acestui transfer, firma Makinvest a obţinut un profit consistent, valoarea terenurilor primite la schimb fiind de peste trei sute de ori (!) mai mare decât a celor cedate la Băneasa.

De la acel moment şi până acum, Hortigal se află într-o perpetuă lichidare judiciară. În urmă cu doi ani, a fost la un pas de a fi radiată, după ce Tribunalul a decis închiderea procedurii de faliment. Însă Curtea de Apel nu a acceptat viziunea celor de la Tribunal, pe motiv că o parte dintre bunuri nu mai există, dar situaţia lor juridică nu a fost clarificată. În speţă, este vorba despre imobilul din strada H. Coandă nr. 26 (fosta fabrică de sucuri a ILF), demolat de persoane încă necunoscute. Plecând de la acesta, Curtea de Apel a respins decizia de închidere a procedurii falimentului, trimiţând dosarul înapoi la Tribunal.

Practic, acum, Tribunalul se află în posesia dosarului de faliment al unei societăţi care, deşi nu mai produce, este încă aptă să genereze conflicte între cei care s-au înscris în acest „război”, cu sau fără voia lor.

Hărţuieli juridice şi scandal cu orice preţ

De-a lungul celor 14 ani, 26 de judecători au intrat în acest dosar, care conţine 11 volume. În acelaşi timp, opt lichidatori au înstrăinat o avere ce depăşeşte valoarea de un milion de euro.

Culmea este că, odată întors la Tribunal, procesul este animat mai degrabă de scandaluri decât de strategii menite să lămurească lucrurile. Dosarul abundă în plângeri penale, soldate, cele mai multe, cu neînceperea urmăririi penale. Au fost făcute plângeri fie împotriva unor judecători, fie împotriva poliţiştilor care au anchetat persoane ce au avut legătură cu Hortigalul.

Nici noua judecătoare, care are pe masă acest dosar, nu a fost scutită de acuzaţii. A fost recuzată, pe motiv că soţul ei, ofiţer de poliţie, a anchetat persoane care ar avea legătură cu modul în care patrimoniul Hortigal a fost înstrăinat. Acesta ar fi dispus soluţii de netrimitere în judecată, infirmate însă de conducerea Parchetului Judecătoriei.

S-a ajuns chiar la o situaţie absurdă. Magistraţii, care ar fi trebuit să soluţioneze cererea de recuzare a judecătorului acestui dosar, s-au abţinut. Asta din cauză că, la rândul lor, sunt protagonişti ai unor plângeri penale făcute de cei care s-au înscris în acest proces ca reprezentanţi ai unor asociaţii ale salariaţilor şi nu numai.

Anul trecut, în iulie, fostul lichidator, M. G. Expert SPRL, a cerut să i se admită cererea de renunţare la dosar. "De-a lungul procedurii, au fost exprimate critici virulente la adresa sa de către unii creditori, dar şi nemulţumiri din partea membrilor Comitetului Creditorilor, care au fost preluate de presa locală. De asemenea, criticile au fost menţinute şi în unele hotărâri ale instanţelor judiciare", îşi motivează solicitarea de retragere fostul lichidator.

Singurul lucru bun care s-a întâmplat, din vara lui 2013 şi până în prezent, la Tribunal, a fost decizia actualului judecător, care a dispus ca din arhiva Hortigal să fie scoase actele celor care au muncit aici, pentru că foştii angajaţi au ajuns în prag de pensionare şi au nevoie să-şi completeze cărţile de muncă. Toate documentele au fost predate unei firme specializate, Montero Group SRL.

Actele Hortigal, cercetate de DNA Galaţi

Arhiva a constituit un subiect extrem de controversat de-a lungul timpului. Mulţi dintre lichidatori s-au plâns de faptul că actele firmei nu au fost niciodată în posesia lor, în condiţiile în care lichidarea unui patrimoniu înseamnă să identifici bunurile societăţii, datoriile ei, contractele în derulare, din care să poţi să recuperezi bani, ori asta nu se poate face decât în baza actelor.

De altfel, dosarul rămas la DNA Galaţi, după ce o serie de alte aspecte au fost disjunse către alte unităţi de parchet, este strâns legat tocmai de acest aspect. "Săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, respectiv complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice de către făptuitorii Viţelaru Dumitru, Herăscu Petrică, Herăscu Marius, Iancu Constantin, Irimia Petrişor Gabriel, Teodoru Viorel (director în cadrul DGFP Galaţi), Cercel Laurenţia, Carmen Stoica, Bontea Daniela, Ioan Bianca (jurisconsult la AFP Galaţi), Alexandru Ilinca (fost lichidator al SC Hortigal) şi Gurău Şerban Dragoş, aspectele sesizate vizând preluarea abuzivă a patrimoniului şi a arhivei SC Hortigal SA Galaţi de către executorul judecătoresc Viţelaru Dumitru, în cadrul procedurii de executare aparţinând SC Makinvest SA Galaţi şi crearea unei pagube de 50 de miliarde de lei (n.r. - suma este în lei vechi şi este echivalentul a peste 1,2 milioane de euro) la SC Hortigal SA Galaţi, prin folosirea bunurilor acestei societăţi, în dauna statului şi a creditorilor, cu complicitatea funcţionarilor din cadrul DGFP Galaţi", se arată în ordonanţa procurorilor DNA Galaţi. Aici este şi locul unde ancheta penală este în curs de aproape un an.


CITEŞTE ŞI: DNA a început urmărirea penală în dosarul "Hortigal"/ Procurorii caută vinovaţii pentru distrugerea societăţii

Citit 32458 ori Ultima modificare Luni, 09 Februarie 2015 18:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.