INFORMAŢII NOTARIALE/ Termenul de opţiune succesorală

INFORMAŢII NOTARIALE/ Termenul de opţiune succesorală
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Termenul de opţiune succesorală începe să curgă de la data decesului. Acesta se exercită în termen de un an de la data deschiderii moştenirii, curgând de la data naşterii celui chemat la moştenire, dacă naşterea s-a produs după deschiderea moştenirii; de la data înregistrării morţii în registrul de stare civilă, dacă înregistrarea se face în temeiul unei hotărâri judecătoreşti de declarare a morţii celui care lasă moştenirea, afară numai dacă succesibilul a cunoscut faptul morţii sau hotărârea de declarare a morţii la o dată anterioară, caz în care termenul curge de la această din urmă dată; de la data la care legatarul a cunoscut sau trebuia să cunoască legatul său, dacă testamentul cuprinzând acest legat este descoperit după deschiderea moştenirii; de la data la care succesibilul a cunoscut sau trebuia să cunoască legătura de rudenie pe care se întemeiază vocaţia sa la moştenire, dacă această dată este ulterioară deschiderii moştenirii (art. 1103 Cod civil).

În ceea ce priveşte termenul de opţiune succesorală, noul Cod civil aduce două novaţii:

Prorogarea termenului - în cazul în care a cerut întocmirea inventarului anterior exercitării dreptului de opţiune succesorală, termenul nu se va putea împlini mai devreme de două luni de la data când i se comunică procesul verbal de inventariere.

Reducerea termenului - pentru motive temeinice, la cererea oricărei persoana interesate, un succesibil poate fi obligat, cu aplicarea procedurii prevăzute de lege pentru ordonanţa preşedinţială să îşi exercite dreptul de opţiune succesorală înăuntrul unui termen stabilit de instanţa de judecată, mai scurt decât cel prevăzut la art. 1103 Cod civil.  Succesibilul care nu optează în termenul stabilit de instanţa judecătorească este considerat că a renunţat la moştenire.


CITEŞTE ŞI: Deschiderea succesiunii

Citit 5484 ori Ultima modificare Luni, 23 Februarie 2015 19:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.