O gălăţeancă va conduce Consiliul Superior al Magistraturii

O gălăţeancă va conduce Consiliul Superior al Magistraturii
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Judecătoarea Mariana Ghena, fosta preşedintă a Curţii de Apel Galaţi, a fost aleasă,  la sediul Institutului Naţional al Magistraturii, în prezenţa lui Klaus Iohannis, preşedintele României, şefă a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Consiliul Superior al Magistraturii este alcătuit din 19 membri, dintre care nouă judecători şi cinci procurori, aleşi în adunările generale ale judecătorilor şi procurorilor, doi reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat şi trei membri de drept, respectiv preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ministrul Justiţiei şi procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei.

Actualii membri îşi exercită atribuţiile începând cu data de 7 ianuarie 2017, pentru un mandat de şase ani. Vicepreşendintele CSM a fost ales, tot pentru un an, Cristian Mihai Ban, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.

Mariana Ghena s-a născut pe 17 mai 1964, potrivit CV-ului anexat scrisorii de depunere a candidaturii adresate Colegiului de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

A absolvit Facultatea de Drept - Ştiinţe Juridice, din cadrul Universităţii Bucureşti (1984-1988). Din anul 2007, este doctor în drept la Universitatea Bucureşti. Între 2007 şi 2009, a urmat cursuri de perfecţionare postuniversitare - „Managementul judiciar”, în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii.

Judecătoarea Mariana Ghena a fost asistent universitar şi lector universitar la Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi - Facultatea de Ştiinţe Sociale şi Juridice. Şi-a început cariera ca judecător stagiar la Judecătoria Tulcea ((1990-1991), iar mai apoi a venit la Judecătoria Galaţi. Din 1995, Mariana Ghena a activat la Tribunalul Galaţi, iar în 1998 a promovat la Curtea de Apel, instanţă a cărei şefă a fost pentru o perioadă de trei ani. În anul 2010, actuala şefă a CSM a plecat la Înalta Curte de Casaţei şi Justiţie, unde a ocupat un post de judecător la secţia penală.

De asemenea, Mariana Ghena a participat la multiple seminare profesionale, organizate la nivel naţional şi internaţional, şi a publicat articole de specialitate în revista "Dreptul" şi în Revista de Drept Penal, precum şi în revista Curierul Judiciar.

Mariana Ghena este  căsătorită, soţul fiind avocat la Baroul Bucureşti, şi are o fiică.

Citit 10240 ori Ultima modificare Joi, 12 Ianuarie 2017 01:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.