Prăbușirea pieței cripto ajută la combaterea problemelor climatice

Prăbușirea pieței cripto ajută la combaterea problemelor climatice
Echipamentele care minează monede virtuale generează și multe deșeuri electronice
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Scăderile masive din ultima perioadă de pe piața cripto au redus semnificativ emisiile de dioxid de carbon ale industriei, potrivit unui nou studiu. Conform datelor Digiconomist, prăbușirea pieței a dus la reducerea emisiilor cu 150.000 de tone de dioxid de carbon pe zi.

Operațiunile cu criptomonede sunt activități poluante. De exemplu, o singură tranzacție în blockchain-ul Ethereum consumă mai multă energie decât 100.000 de tranzacții efectuate în rețeaua VISA. Totodată, înainte de scăderea pieței, activitatea de minare de Bitcoin (BTC) consuma la fel de multă energie, într-un an, ca Suedia, scrie publicația Tech Radar, citată de go4it.ro.

Echipamentele care minează monede virtuale, precum ASIC minerele, generează și multe deșeuri electronice. Aceste dispozitive au o durată de viață de numai trei până la cinci ani, după care trebuie înlocuite, ca urmare a uzurii și a scăderii performanțelor.

Alte echipamente aflate la mare căutare au fost acceleratoarele grafice puternice. În ultimii doi ani, minerii de Ethereum au cheltuit 15 miliarde de dolari pe astfel de dispozitive. Plăcile video care au fost folosite pentru această activitate nu mai oferă performanțe maxime, așa că ar trebui să fie evitate de consumatorii care caută să cumpere plăci video la mâna a doua.

În luna iulie, în mare parte ca urmare a războiului declanșat de Rusia în Ucraina, piața criptomonedelor a ajuns la o capitalizare mai mică de 1.000 de miliarde de dolari, după ce, la sfârșitul anului 2021, ajunsese la aproximativ 3.000 de miliarde de dolari.

Experții în climatologie și ecologiștii atrag din nou atenția că omenirea trebuie să reducă semnificativ și repede emisiile poluante, pentru a evita o catastrofă climatică iminentă. Se estimează că, anual, în întreaga lume, sunt eliberate în atmosferă circa 36 miliarde de tone de dioxid de carbon, gaz care contribuie la apariția și intensificarea efectului de seră.

De asemenea, nu doar aerul poluat ne pune viitorul în pericol. Cercetătorii au avertizat că mai avem doar nouă ani în care putem acționa împotriva plasticului, un material extrem de dăunător pentru planetă.

Citit 1830 ori Ultima modificare Duminică, 24 Iulie 2022 08:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.