Google Fiber va lansa internet la viteze de 20 Gbps, dar țintește 100 Gbps

Google Fiber va lansa internet la viteze de 20 Gbps, dar țintește 100 Gbps
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Suntem obișnuiți să folosim numeroase servicii ale celor de la Google, una dintre cele mai importante corporații din domeniul serviciilor online. Pe lângă multitudinea de aplicații Google, printre care putem aminti Google Search, GMail, Google Photos și Google Lens, compania este activă și pe partea de gadgeturi, cu seria de smartphone-uri Google Pixel și ochelarii smart Google Glass. Mai nou, serviciul Google Fiber pare să fie în centrul atenției la partea de investiții, căci se pregătește lansarea internetului la viteze 20 Gbps până la sfârșit de an.

Despre Google Fiber este important de spus că are momentan o acoperire foarte limitată în Statele Unite ale Americii (SUA). Marele avantaj este că rețeaua permite viteze foarte mari ale conexiunii la internet pentru utilizatori. Varianta de până la 20 Gbps a fost inițial testată cu clienți de tip organizație, însă în luna decembrie 2023 serviciul devine disponibil și pentru clienții individuali din mediul rezidențial.

Cât costă internetul pe fibră de la Google

Nu sunt încă publice costurile exacte ale abonamentelor de foarte mare viteză. Conform Gadget.ro, cel mai ieftin abonament ar fi cel de 1 Gbps - 70 USD / lună. Alte variante sunt abonamentele de 2 Gpbs (100 USD / lună), 5 Gbps (125 USD / lună) și 8 Gbps (150 USD / lună).

Costurile serviciilor de top din România

Spre comparație, cel mai mare operator de servicii de internet fix din România, Digi, oferă un abonament FiberLink 1000 la cost de 40 lei / lună (mai puțin de 9 USD / lună), cu viteză maximă 940 Mbpps download / 450 Mbps upload. În anumite locații, există și variante superioare precum Fiberlink 10G, la preț de 50 lei / lună (circa 11 USD / lună). Această opțiune promite viteză maximă de 8 Gbps download și 7 Gbps upload, viteză medie de 7 Gbps download și 7 Gbps upload, respectiv viteză minimă de 1 Gbps atât pentru download, cât și pentru upload. La Orange, pachetul Fibra 2300 vine cu până la 2300 Mbps viteză download. La pachet cu un abonament TV Esențial, costul este de 74 lei / lună (aproximativ 16 USD). Există soluții de internet fix si la Vodafone, de până la 1 Gbps, individual sau în pachete cu servicii TV.

Există piață pentru viteze extreme?

Google Fiber are în plan să crească viteza conexiunii la internet în viitorul apropiat, ținta fiind una foarte ambițioasă: 100 Gbps, un target aproape ireal în comparație cu soluțiile existente acum la scară largă. Se poate observa că serviciile Google Fiber ajung la costuri foarte mari în comparație cu abonamentele existente în România, dar piața este cu totul alta.

Specialiștii consideră că astfel de rețele de viteză extremă nu sunt tocmai rentabile din punct de vedere economic. Nu pot fi dezvoltate momentan la scară largă, pentru că cei mai mulți utilizatori nu percep nevoia rațională pentru servicii de asemenea valoare.

Desigur, internetul de mare viteză este foarte util, iar valori de 1Gbps sunt percepute ca fiind mai mult decât suficiente pentru folosire a internetului în condiții excelente - ne putem referi aici inclusiv la streaming pentru filme și seriale, la evenimente sportive live sau la jocuri video online. La fel de bine, jocurile de cazino necesită o conexiune stabilă și o viteză bună de internet. La jocurile de live cazino cu dealeri reali acțiunea este transmisă în direct, iar sloturile sunt din ce în ce mai complexe din punct de vedere al graficii și dotate cu funcții precum cumpara speciala sau conectate la diverse jackpoturi. Astfel, o viteză superioară de internet este necesară și în acest caz.

În România, se poate spune că raportul calitate / preț este foarte bun pentru serviciile de internet oferite de toți operatorii din piață. În statisticile europene și internaționale cu privire la acest subiect, țara noastră se situează printre statele în care abonamentele de internet fix sunt cele mai accesibile.

 

(P)

Citit 9483 ori Ultima modificare Luni, 18 Decembrie 2023 15:27