Oameni de seamă. Thomas Becket, figură reprezentativă a catolicismului englez

Oameni de seamă. Thomas Becket, figură reprezentativă a catolicismului englez
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Episcopul Thomas Becket, una dintre cele mai reprezentative figuri ale catolicismului englez din secolul al XII-lea, s-a născut pe 21 decembrie 1119, la Cheapside, Londra. A fost arhiepiscop de Canterbury, cea mai înaltă treaptă ierarhică din catolicismul englez, din 1162 până în 1170, în timpul regelui Henric al II-lea. Este venerat ca sfânt și martir în Biserica Catolică și în Biserica Anglicană.

Începând de la vârsta de 10 ani, Thomas  Becket a studiat la Merton Priory și apoi a urmat școala de la Catedrala St. Paul. La 20 de ani, a petrecut în jur de un an la Paris. Originar dintr-o familie din înalta societate, în viața nobilului englez s-a produs la un moment dat "schimbarea de pe drumul Damascului", care a determinat o transformare interioară şi trecerea sa în slujba Bisericii latine. A fost numit arhiepiscop de Canterbury în anul 1162.

Pentru că a părăsit lumea nobilimii și a intrat în serviciul Bisericii, între Becket și regele Henric al II-lea s-a născut un conflict care a dus în cele din urmă la uciderea episcopului de către oamenii regelui. Motivul principal a fost independența pe care Thomas Becket a impus-o de la început față de Regalitate, punând respectarea principiilor Evangheliei mai presus de supunerea față de rege. Refuzând să accepte supunerea Bisericii engleze, Thomas Becket a fost nevoit să plece în exil, iar după revenirea în țară, în noaptea de 28 spre 29 decembrie 1170, a fost ucis mișelește de oamenii lui Henric al II-lea. A fost  primul șef al unei biserici dintr-o țară occidentală ucis în catedrala arhiepiscopală. Regele nu i-a pedepsit pe cei patru cavaleri care l-au asasinat pe episcop, ci le-a facilitat fuga în Scoția.

Trei ani mai târziu, Papa Alexandru al  III-lea l-a canonizat, iar figura sa a intrat în istorie.

În Evul Mediu a existat o mănăstire cu hramul "Sf. Thomas Becket" la Șemlacu Mare, judeţul Timiș, înființată de regele Béla al IV-lea, în a doua jumătate a secolului al XIII-lea.

Richard Burton a interpretat rolul lui Thomas Becket în filmul "Becket" din 1964. Filmul, o adaptare după piesa de teatru a lui Jean Anouilh, a câștigat Premiul Oscar pentru Cel mai bun scenariu adaptat. Rolul regelui Henric al II-lea a fost interpretat de Peter O'Toole.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 546 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Decembrie 2023 21:45

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.