Oameni de seamă. Louis Pasteur, fondatorul microbiologiei

Oameni de seamă. Louis Pasteur, fondatorul microbiologiei
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Chimistul și bacteriologul francez Louis Pasteur s-a născut pe 27 decembrie 1822, la Dole, regiunea Jura, în familia unui tăbăcar. Este considerat fondatorul microbiologiei, ştiinţă care a stat la baza celor mai importante descoperiri ale secolului al XIX-lea, în biologie, agricultură, medicină şi igienă.

A absolvit Colegiul Regal din Besançon, secția Arte, apoi secția Ştiințe. În 1846, a fost numit profesor de fizică la liceul din Tournon. În 1847, și-a susținut doctoratul în chimie și fizică, iar în 1848 a fost numit profesor de fizică la liceul din Dijon și, în același an, a acceptat postul de profesor de chimie la Universitatea din Strasbourg. Începând din 1854, a fost profesor și decan al Facultății de Chimie de la Universitatea din Lille.

Louis Pasteur a explicat cauza pentru care substanțele identice din punct de vedere chimic reacționează diferit la lumină, prin descoperirea asimetriei moleculare. A prezentat și modalitatea prin care se poate preîntâmpina alterarea, numită ''pasteurizare''.

A demonstrat că, odată fiartă, carnea nu se alterează decât dacă este expusă particulelor de aer. A descoperit că maladiile infecțioase sunt provocate de microorganisme. Acest concept a condus la introducerea sterilizării, a dezinfecțiilor, a vaccinurilor și a antibioticelor. A descoperit o serie de vaccinuri, inclusiv cel contra rabiei și antraxului.

În 1867, a fost numit profesor de chimie la Universitatea Sorbona din Paris, dar și-a înființat și un laborator la Școala Normală Superioară. Savantul și-a început cercetările asupra rabiei în 1880. Obiectivul său era să găsească mijloacele de prevenire a maladiei. Cu ajutorul donațiilor din lumea întreagă, a fost creat, în 1887, un institut dedicat  tratării rabiei și studiului pasteurizării. Institutul Pasteur a fost inaugurat pe 14 noiembrie 1888, iar Pasteur a rămas în fruntea acestuia până la moarte.

Institutul Pasteur din București a fost înființat în 1895, în cadrul Facultății de Medicină Veterinară, iar în 1998 a devenit Societatea Națională Institutul Pasteur. De-a lungul existenței sale, aceasta a avut o contribuție esențială în eradicarea unor boli și reducerea drastică a incidenței altora.

Louis Pasteur a primit numeroase distincții, în semn de recunoaștere a meritelor deosebite ale cercetărilor sale și a fost ales membru în diferite foruri academice. A fost distins cu Legiunea de Onoare, cea mai înaltă decorație franceză.

A încetat din viață pe 28 septembrie 1895, la Marnes-la-Coquette.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 502 ori Ultima modificare Marți, 26 Decembrie 2023 11:41

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.