Oameni de seamă. Franz Schubert, maestru al liedurilor

Oameni de seamă. Franz Schubert, maestru al liedurilor
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Compozitorul austriac Franz Peter Schubert s-a născut pe 31 ianuarie 1797, la Viena. La 6 ani, a început să fie instruit de tatăl său, iar un an mai târziu a fost înscris la școala acestuia din Lichtental. Tatăl l-a învățat tehnici de bază pentru cântatul la vioară, iar Ignaz, fratele său, i-a dat lecții de pian. Totodată, cânta la violă în cvartetul de coarde al familiei.

În 1808, a fost acceptat în corul Capelei Curții Imperiale ca sopran, mergând mai apoi la studii la Stadtkonvikt. Cânta la vioară în orchestra studenților, iar curând a fost promovat ca dirijor, cultivând muzica de cameră şi pianul. La vârsta de 16 ani, Schubert a părăsit şcoala și a început să lucreze ca profesor.

Numeroasele compoziții pe care le-a scris între anii 1813 şi 1815 sunt remarcabile prin varietate, stil, originalitate, imaginație și unicitate. La cele cinci cvartete de coarde compuse în această perioadă, s-au adăugat trei simfonii. La 19 octombrie 1814, Schubert a pus pentru prima dată pe muzică un poem de Goethe, "Gretchen am Spinnrade", o capodoperă în care a creat "dintr-o singură lovitură" liedul german. Un an mai târziu, a compus peste 20.000 de măsuri muzicale, nouă piese liturgice, o simfonie și aproximativ 140 de lieduri. În vara anului 1818, a fost angajat de contele Johann Karl Esterházy ca profesor pentru cele două fiice ale acestuia, în scop didactic Schubert scriind marșuri, rondouri și sonate. În același timp, îi plăcea să compună pentru prietenii apropiați, care participau la serile de muzică organizate de el, începând din 1820, seri care se numeau "Schubertiade".

În 1823, a compus primul ciclu de lieduri de scară largă, "Die schöne Müllerin". Acest ciclu, alături de "Winterreise" (1827), este considerat unul dintre punctele culminante ale genului. Printre tratamentele lui Schubert asupra poeziei lui Goethe, compoziția liedurilor "Gretchen am Spinnrade" și "Der Erkönig" iese în evidență. A compus muzică folosind poemele multor scriitori, Goethe, Mayrhofer și Schiller fiind cei mai frecvenți. În cei 31 de ani de viață, Schubert a compus peste 600 de lieduri, 9 simfonii, 10 uverturi, 22 de cvartete, 120 de lucrări corale și vocal-simfonice, 18 opusuri dedicate teatrului muzical, fiind "cel mai poetic muzician care a trăit vreodată".

S-a stins din viață pe 19 noiembrie 1828, la Viena.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 506 ori Ultima modificare Marți, 30 Ianuarie 2024 21:42

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.