Oameni de seamă. Gil Dobrică, o mare valoare artistică

Oameni de seamă. Gil Dobrică, o mare valoare artistică
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Solistul vocal Gil Dobrică s-a născut pe 14 februarie 1946, în comuna Călărași, județul Dolj, într-o familie cu nouă copii, Gil fiind cel mai mic. La 14 ani și-a luat fratele cel mare și a plecat la Craiova, la școala de meserii, unde a devenit strungar. A colindat toată țara cu Cenaclul Flacăra și cu „Serbările Scânteii Tineretului“. Gil a început să cânte piese rock și soul de la 17 ani, debutând în 1963, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Craiova.

Cânta pentru studenți, pe gratis, la Clubul Uzinei „7 noiembrie“ și îi detrona pe cei care cântau jazz, swing, foxtrot. Cânta piese din repertoriul unor artiști precum Aretha Franklin, Otis Redding, Arthur Conley, Little Richard, Hendrix, Beatles, Rolling Stones, fapt care i-a permis să se bucure de o mare popularitate. A activat în diferite trupe: 13 Carate, iar din 1967 cu formația Dacii.

În anii 1970, Gil, la îndemnul unor prieteni de la Conservator, a lăsat Craiova pentru Capitală. Primul pas important pentru Dobrică în București a fost când s-a angajat la barul Atlantic, la Athéné Palace, la Continental. Fiecare bar avea balet, orchestră, se cânta în engleză, pe viu, fără instrumente electronice. Tot în 1970 a colaborat cu grupul Sfinx, iar doi ani mai târziu cu Roșu și Negru. A apărut în spectacole de muzică și poezie, la Teatrul Municipal „Lucia Sturza-Bulandra” (alături de Florian Pittiș, Ion Caramitru ș.a.). În 1979 i s-a oferit o apariție cinematografică în filmul „Nea Mărin miliardar”, în regia lui Sergiu Nicolaescu, și a debutat discografic cu "Hai acasă", un cover după John Denver - "Take Me Home, Country Roads" (1971).

În 1996 a avut ocazia de a-l întâlni pe idolul său, Ray Charles, la Cerbul de Aur. „Cea mai frumoasă zi din viața mea”, după cum avea să mărturisească Gil. Adaptările după Ray Charles (”Discuție în familie”), Percy Sledge, (”Scrisoarea”) sau celebrele sale cover-uri „Rugă pentru părinți” și „Ordinea de zi” au reprezentat mari succese în perioada respectivă. În ultimii ani de viață a colaborat cu trupa Nightlosers, cântând în deschiderea acesteia, în clubul Fire din București. A avut o scurtă apariție în clipul trupei, ”Dragostea-i ca și o râie”.

Gil Dobrică a reușit să ajungă la inimile oamenilor nu doar datorită talentului său muzical, ci și personalității sale. Simplitatea și modestia de care dădea dovadă îi făceau pe români să îl iubească și să îl aprecieze tot mai mult.

S-a stins din viață pe 17 aprilie 2007, la Craiova.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 725 ori Ultima modificare Marți, 13 Februarie 2024 13:30

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.