Oameni de seamă. Ion Irimescu - „patriarhul artelor româneşti”

Oameni de seamă. Ion Irimescu - „patriarhul artelor româneşti”
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Sculptorul Ion Irimescu s-a născut pe 27 februarie 1903, la Preuţeşti, Suceava. Şi-a făcut studiile liceale la Fălticeni, iar pe cele universitare la Institutul de Arte Plastice din Bucureşti.

A debutat la Salonul oficial din 1928, iar începând cu 1930 a expus la saloanele de primăvară şi de toamnă de la Paris. A participat la expoziţii internaţionale în diverse oraşe: Ankara, Berna, Bratislava, Budapesta, Cairo, Madrid, Moscova, Oslo, Paris, Praga, Roma, St. Petersburg, Tel Aviv, Veneţia, Zurich.

În 1940, şi-a început cariera universitară ca profesor de sculptură la Academia de Arte Frumoase din laşi, la Institutul de Arte Plastice "Ion Andreescu" din  Cluj şi la Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucureşti.

O parte a creaţiei sale, cuprinzând peste 300 de sculpturi în bronz, marmură, lemn, plastilină, a fost  reunită într-un muzeu permanent la Fălticeni, care îi poartă numele. Muzeul de Artă "Ion Irimescu" din Fălticeni reprezintă cea mai bogată colecţie de autor din România şi una dintre cele mai reprezentative pe plan european. Cuprinde 314 sculpturi şi peste 1.000 de lucrări de grafică şi desen.

În compoziţii precum "Odihnă", "Mama şi copilul", "Floarea", "În faţa soarelui", "Pieta", "Harpa", "Maternitate", "Singurătate", "În faţa mării", "Fată cu clepsidră" ș.a, Ion Irimescu a dat dovadă de o mare capacitate de a caracteriza pregnant, în admirabile portrete, viaţa interioară şi personalitatea modelelor sale.

A fost vicepreşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi membru de onoare al Fundaţiei "Atheneum" din Bucureşti,  Doctor Honoris Causa al Academiei de Arte "George Enescu" din Iaşi. A fost distins cu Diploma de Onoare la Salonul oficial din Paris, cu Premiul "Simu", Premiul Municipiului Bucureşti, Premiul Ministerului Cultelor şi Artelor, Marele Premiu "Hamangiu" al Academiei Române, Marele Premiu al Institutului de Artă din Iaşi, Marele Premiu al Uniunii Artiştilor Plastici, Ordinul "Steaua României", Ordinul "Meritul Cultural", titlul de Artist al Poporului. A fost membru de onoare al Academiei Române.

A încetat din viață pe 29 octombrie 2005, la Fălticeni.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 597 ori Ultima modificare Marți, 27 Februarie 2024 10:41

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.