Oameni de seamă. Michèle Morgan, "monstru sacru" al cinematografiei franceze

Oameni de seamă. Michèle Morgan, "monstru sacru" al cinematografiei franceze
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Actrița franceză Michèle Morgan (pe numele său real Simone Renée Roussel) s-a născut pe 29 februarie 1920, la Neuilly-sur-Seine. Actriţă-cult pentru mai multe generaţii, Michèle Morgan a reprezentat modelul feminin ideal. Cu un palmares de peste 65 de filme, Michèle Morgan a fost o actriță cu o carieră remarcabilă timp de trei decenii, atât în cinematografia franceză, cât și la Hollywood. Este considerată una dintre cele mai mari actrițe franceze ale secolului al XX-lea.

A plecat la Paris la 15 ani, hotărâtă să devină actriță. A luat lecții de actorie de la René Simon și a făcut figurație în mai multe filme, pentru a-și putea plăti cursurile de actorie. A fost remarcată pentru prima dată de regizorul Marc Allégret, care i-a oferit un rol principal în filmul "Gribouille" (1937). Au urmat apoi "Le quai des brumes" (1938), regizat de Marcel Carné⁠  (1938), și "Remorques" (1940), de Jean Grémillon.

După invazia Franței, în 1940, de către germani, Michèle Morgan a plecat în Statele Unite, la Hollywood. Cariera ei la Hollywood nu a fost una de mare succes, cu excepția rolurilor din "Joan of Paris" (1942) și "Higher and Higher"(1943), alături de Frank Sinatra.

După încheierea războiului, s-a întors în Franța, unde și-a reluat rapid ascensiunea cu rolul principal din filmul "La symphonie pastorale" (1946), regizat de Jean Delannoy, rol cu care a câștigat premiul pentru Cea mai bună actriță la Festivalul Internațional de la Cannes, fiind prima laureată a acestui prestigios premiu. A jucat în continuare roluri principale în filmele: "Première désillusion" (1948), "Fabiola" (1949), "Les grandes manœuvres" (1955) și "Marie-Antoinette reine de France" (1956).

În anii '70, s-a retras din actorie, având doar apariții ocazionale în televiziune și teatru. În 1969, președintele Franței i-a acordat Legiunea de Onoare. În 1977 și-a lansat volumul de memorii "Avec ces yeux-là".

Michèle Morgan a fost pasionată și de pictură, tablourile sale fiind expuse la diferite galerii, iar în perioada 2 martie - 30 aprilie 2009, a avut o expoziție personală, "Artistes en lumière à Paris", la Espace Cardin din Paris.

Pentru îndelungata sa carieră în industria cinematografică franceză, Michèle Morgan a primit un premiu onorific César în 1992. De asemenea, în 1996, a primit Premiul "Leul de Aur" pentru întreaga carieră, la Festivalul de Film de la Veneția. Are şi o stea pe Hollywood Walk of Fame.

A încetat din viață pe 20 decembrie 2016, la Meudon, Franța.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 507 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Februarie 2024 18:18

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.