Oameni de seamă. Otto von Bismarck, ”cancelarul de fier” al Germaniei

Oameni de seamă. Otto von Bismarck, ”cancelarul de fier” al Germaniei
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Otto Eduard Leopold von Bismarck, unul dintre cei mai importanţi lideri ai Germaniei moderne, s-a născut pe 1 aprilie 1815, la Schönhausen, la vest de Berlin. A absolvit Universitatea din Berlin, pentru ca ulterior să deţină posturi diplomatice cu importanţă redusă.

La 24 de ani, a hotărât să preia administrarea proprietăţii familiei sale de la Kneiphof. În 1847, a fost trimis delegat în parlamentul Prusiei. În perioada 1851-1862, a activat în serviciul diplomatic, în diferite posturi, la Frankfurt, Sankt Petersburg şi Paris, această activitate ajutându-l să descopere punctele slabe în politicile marilor puteri ale Europei.

În 1862, a fost desemnat şef al cancelariei lui William I, regele Prusiei, iar în 1864 a început o serie de războaie care aveau să restabilească puterea Prusiei în Europa. A atacat Danemarca pentru a obţine teritoriile Schleswig-Holstein, iar doi ani mai târziu l-a provocat pe împăratul Franz-Josef să înceapă războiul austro-prusac (1866). A provocat apoi războiul franco-prusac (1870-1871), pe care l-a câştigat şi a anexat Alsacia şi Lorena, iar William I a devenit împărat al celor două state unificate (Prusia şi Germania). Bismarck a fost numit premier şi a devenit liderul de facto al statului.

A pus bazele sistemului naţional de sănătate, al asigurărilor în caz de accident şi al sistemului de pensii, a sprijinit înfiinţarea parlamentului care să contribuie la modul de luare a deciziilor de către monarh fără să se constituie într-o autoritate. A fost cancelar federal al Confederaţiei nord-germane şi cancelar al Imperiului german. De asemenea, a ocupat funcţiile de ministru al Afacerilor externe şi ministru-preşedinte al Prusiei.

După moartea lui William I, în 1888, urmat la tron de Frederick al III-lea şi apoi de William al II-lea, Bismarck şi-a pierdut din putere, iar în 1890, în timpul lui William al II-lea, a fost îndepărtat.

Principalul său obiectiv politic a fost ridicarea Prusiei la rangul de cel mai puternic stat al Confederației Germane şi a purtat două războaie pentru a-și atinge scopul. Mai mult, a reușit să impună Prusia ca mare putere europeană, după învingerea Franței, în 1870. Diplomația lui, numită "politică realistă" ("realpolitik"), și modul autoritar în care a condus statul, i-au adus porecla de "Cancelarul de fier".

S-a stins din viață pe 30 iulie 1898, la Friedrichsruh⁠.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 503 ori Ultima modificare Luni, 01 Aprilie 2024 00:32

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.