Remember. Petru Poni (1841-1925)

Remember. Petru Poni (1841-1925)
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Petru Poni, chimist, profesor universitar şi academician român, s-a născut pe 4 ianuarie 1841, în comuna Cucuteni, judeţul Iaşi. A urmat liceul la Academia Mihăileană din Iaşi, continuându-și studiile în specialitatea fizică şi chimie la Collège de France şi Sorbona. În 1878, a fost numit șef al Catedrei de Chimie din cadrul Universității din Iași, unde a înfiinţat primul laborator de chimie şi Catedra de Chimie organică.

În 1897, împreună cu Anastasie Obregia, a inaugurat în noua clădire a universităţii un laborator modern de chimie. Petru Poni a efectuat primele cercetări asupra compoziţiei chimice a mineralelor din România. Printre lucrările sale de specialitate se numără: "Cercetări asupra mineralelor din masivul cristalin de la Broșteni", "Mineralele de la Bădenii-Ungureni", "Fapte pentru a servi la descrierea mineralogică a României", prima monografie asupra mineralelor țării noastre, "Cercetări asupra compozițiunii chimice a petroleurilor române".

În prezent, Institutul de Chimie Macromoleculară al Academiei Române din Iași îi poartă numele. S-a stins din viață pe 2 aprilie 1925, la Iaşi.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 323 ori Ultima modificare Luni, 01 Aprilie 2024 13:55

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.