Oameni de seamă. Maurice de Vlaminck, reprezentant major al fauvismului

Oameni de seamă. Maurice de Vlaminck, reprezentant major al fauvismului
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Maurice de Vlaminck, pictor și publicist francez, s-a născut pe 4 aprilie 1876, la Paris, într-o familie de muzicieni. Tatăl său a fost profesor de vioară, iar mama, profesoară de pian. În 1882, a intrat la școala elementară din localitate, dar nu a avut decât rezultate mediocre. Tatăl i-a dat lecții de vioară, îndeletnicire cu ajutorul căreia Maurice - printre altele - și-a câștigat mai târziu pentru un timp existența.

În 1893, a început să picteze, fiind mai degrabă un autodidact: nu a frecventat vreun atelier celebru sau muzee de artă. Descoperirea picturii lui Van Gogh cu prilejul unei expoziții consacrate acestuia, în anul 1901, a exercitat o influență covârșitoare asupra lui Vlaminck.

În 1905, s-a instalat la Rueil-Malmaison, în regiunea pariziană. În același an - la îndemnul lui Henri Matisse - a expus pentru prima dată la Salon des Indépendants, unde va fi prezent cu regularitate până în anul 1912. A expus în 1905 și la controversatul spectacol de grup de la Salon d’Automne. La ultima expoziție, criticul i-a numit pe acești artiști fauves ("fiare sălbatice"), stilul creat de grup intrând în istoria artei sub numele de fauvism. Vlaminck a preferat de obicei o paletă de culori primare, așa cum se vede în "Chatou", "Culegătorii de cartofi", "Restaurantul «La Machine» din Bougival" sau "Remorcher pe Sena la Chatou".

Impresionat de o expoziție retrospectivă a lui Paul Cezanne, în 1907, Vlaminck s-a distanțat de fauvism și a început să imite opera artistului postimpresionist. A adoptat o paletă mai redusă și s-a orientat spre pictarea peisajelor cu compoziții solide. După Primul Război Mondial, a părăsit Parisul și s-a mutat la țară, unde a pictat scene rurale într-un stil dramatic, dar manierat.

De asemenea, a continuat să scrie poezie, ficțiune și memorii și a ilustrat o serie de cărți. Dintre lucrările sale amintim: "La Haute-Folie", "Le ventre ouvert", "Portrait avant décès", "Paysages et personnages".

Împreună cu André Derain și Henri Matisse, Maurice de Vlaminck este considerat un important reprezentant al fauvismului, care reprezintă lumea concretă în culori violente, folosind tonuri pure și renunţând la perspectivă.

S-a stins din viață pe 10 octombrie 1958, la Rueil-la-Gadelière.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 326 ori Ultima modificare Joi, 04 Aprilie 2024 11:58

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro