Oameni de seamă. Maurice Ronet, actor de top al perioadei postbelice

Oameni de seamă. Maurice Ronet, actor de top al perioadei postbelice
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Maurice Ronet, actor, regizor și scriitor francez, s-a născut pe 13 aprilie 1927, la Nisa. A debutat pe scena teatrului la 14 ani, alături de părinții săi, în "Les deux couverts", de Sacha Guitry, la Lausanne. A urmat cursurile Școlii de actorie "Centre du Spectacle" din Paris, apoi Conservatorul din Paris.

A debutat în film la 22 de ani, în "Rendez-vous de juillet" (1949). La începutul anilor 1950, a urmat cursuri de filosofie și fizică la Paris, continuându-și și pasiunea pentru literatură, muzică (pian și orgă), film și pictură. A mai avut, ocazional, roluri mici în filme, având ambiția să devină producător. Cu timpul, a descoperit libertatea din actorie și satisfacția creativă.

A devenit unul dintre cei mai populari și prolifici actori europeni de cinema. Între 1955 și 1975, a apărut în peste șaizeci de filme. Primul său succes a fost în 1953, la Festivalul de la Cannes, cu rolul secundar din "Horizons sans fin", după care a urmat, în 1956, un rol romantic deosebit în filmul "Vrăjitoarea", unde a apărut alături de Marina Vlady. În 1957, a jucat în "Cel care trebuie să moară". În 1958, a avut un mare succes cu filmul "Ascensor spre eșafod".

În 1960, a jucat în adaptarea franceză după "Talentatul Domn Ripley" - "Plein soleil". Pentru "Le Feu follet", din 1963, în care a interpretat un scriitor alcoolic, a primit Premiul" Steaua de Cristal", premiul pentru Cel mai Bun Actor la Festivalul de la São Paulo și Premiul Special al Juriului la Festivalul de la Veneția. Pentru rolul din "Le Scandal" (1966) a primit premiul pentru Cel mai bun actor la Festivalul de la San Sebastián.

A debutat ca regizor în 1964, cu filmul "Le Voleur de Tibidabo", în care a apărut și ca actor.

A încetat din viață pe 14 martie 1983, la Paris.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 347 ori Ultima modificare Vineri, 12 Aprilie 2024 12:16

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro