Remember. Francisc Munteanu (1924-1993)

Remember. Francisc Munteanu (1924-1993)
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Regizorul, scenaristul și scriitorul Francisc Munteanu s-a născut pe 9 aprilie 1924, la Vețel, Hunedoara. A studiat la Timișoara și Orșova. În anii războiului, a fost muncitor, ucenic la un pictor, lăcătuș, pentru a-și câștiga existența, în Arad. În 1945 s-a angajat la Cinematograful "Savoy" din Arad. S-a mutat la București în 1950.

A scris romane inspirate din evenimentele petrecute în anii celui de-Al Doilea Război Mondial și din viața contemporană, dar și cărți pentru copii. Dintre scrierile sale amintim: nuvelele "Ciocârlia", "Hotel Tristețe", "Cerul începe la etajul trei"; romanele "A venit un om", "Barajul", "Dacă toți copacii ar fi la fel", "Dincolo de ziduri", "Profesorul de muzică", "Scrisori din Calea Lactee", "Sonata în re major" etc.

Cu romanul "În orașul de pe Mureș"’ a obținut Premiul de stat, în 1955. Ca scenarist a debutat în 1959, cu filmul "Valurile Dunării" (regia Liviu Ciulei), care a obținut Marele Premiu la Festivalul Internațional de la Karlovy Vary (1961). A fost director general al teatrelor, vicepreședinte al Asociației Cineaștilor din România. A încetat din viață pe 13 aprilie 1993, la București.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 392 ori Ultima modificare Vineri, 12 Aprilie 2024 12:17

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro