Oameni de seamă. Odilon Redon, un vizionar de factură modernă

Oameni de seamă. Odilon Redon, un vizionar de factură modernă
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Pictorul și gravorul simbolist Odilon Redon s-a născut pe 20 aprilie 1840, la Bordeaux, Aquitania, Franța.  

Cronologic, a făcut parte din generația impresioniștilor, dar drumul său a fost altul. Sănătatea deosebit de fragilă l-a determinat să înceapă școala destul de târziu, pe la 10-11 ani.

Redon a început să deseneze de mic, iar la 10 ani a primit un premiu pentru desen la școală. La 15 ani, a început să studieze oficial desenul, dar mai târziu a început studiul arhitecturii impuse de tatăl său. Faptul că nu a reușit să promoveze examenele de admitere la ”École des Beaux-Arts” din Paris a pus capăt oricăror planuri de carieră ca arhitect, deși mai târziu, între 1863-1865, a studiat în atelierul lui Leon Gerome.

Întors acasă, la Bordeaux, s-a apucat de sculptură, iar Rodolphe Bresdin l-a instruit în domeniul gravurii și litografiei. Cu toate acestea, cariera sa artistică a fost întreruptă în 1870, când s-a înrolat în armată pentru a servi în Războiul franco-prusian.

La sfârșitul războiului, s-a mutat la Paris, lucrând aproape numai în cărbune și litografie. Abia în 1878, cu ”Spiritul păzitor al apelor”, opera sa va fi recunoscută, iar în 1879 a publicat primul său album de litografii, intitulat ”Dans le Rêve”.

În anii 1890, a început să folosească pastelul și uleiul, care au fost prezente în majoritatea lucrărilor sale pentru tot restul vieții. În 1903 i s-a acordat Legiunea de Onoare. Popularitatea sa a crescut atunci când un catalog de gravuri și litografii a fost publicat de André Mellerio în 1913 și, în același an, a primit cea mai mare reprezentare unică la New York Armory Show.

În 2005, Muzeul de Artă Modernă a lansat o expoziție intitulată "Beyond The Visible", o prezentare cuprinzătoare a operei lui Redon, cu peste 100 de picturi, desene, gravuri și cărți din colecția familiei Ian Woodner.

A încetat din viață pe 6 iulie 1916, la Paris.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 322 ori Ultima modificare Vineri, 19 Aprilie 2024 14:22

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro