Oameni de seamă. Gib I. Mihăescu, important prozator interbelic

Oameni de seamă. Gib I. Mihăescu, important prozator interbelic
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Prozatorul şi dramaturgul Gib I. Mihăescu s-a născut pe 23 aprilie 1894, la Drăgăşani, Olt.

A absolvit cursurile Colegiului National "Carol I" din Craiova, a urmat apoi cursurile Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti între 1914-1916, întrerupându-le din cauza războiului. A participat la Primul Război Mondial ca elev-ofițer, fiind combatant în 1917 în luptele de la Mărășești - Mărăști - Oituz şi primind decoraţii pentru faptele sale de arme. S-a reînscris apoi la Facultatea de Drept şi şi-a susţinut examenul de licenţă în 1923.

A debutat în 1919, în revista "Luceafărul", cu povestirea "Linia întâi". În acelaşi an, a lucrat în redacţia ziarului "Ţara nouă", până în 1920, când a plecat la Cluj. Aici, împreună cu Adrian Maniu şi Cezar Petrescu, a fondat revista "Gândirea". A mai colaborat cu schiţe şi nuvele la revistele "Viaţa literară", "Hiena", "Vremea", "Adevărul literar şi artistic", "Sburătorul" ş.a.

După 1923, a părăsit gazetăria şi a început să profeseze avocatura, la Chișinău și în orașul natal.

A debutat editorial cu nuvele adunate în volumele "La Grandiflora" (1928) şi "Vedenia" (1929). După experienţa de nuvelist a început să scrie romane - gen care l-a consacrat drept unul dintre cei mai valoroși prozatori români moderni.

Printre romanele apreciate de critică se numără: "Braţul Andromedei" (1930), "Rusoaica" (1933), "Femeia de ciocolată" (1933), "Zilele şi nopţile unui student întârziat" (1934). Ultimul său roman, "Donna Alba" (1935), este o operă autobiografică, scrisă la mai bine de un deceniu de la terminarea războiului, care scoate în evidență importanța acestui eveniment, precum și felul în care a marcat existența scriitorului.

A mai scris piesa de teatru "Pavilionul cu umbre" (1928), care a avut un foarte mare succes pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, în stagiunea 1927-1928.

În 1930 s-a stabilit la Bucureşti şi a fost numit funcţionar la Direcţia Presei şi Informaţiilor din Ministerul Afacerilor Străine. 

A încetat din viață pe 19 octombrie 1935, la Bucureşti.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 402 ori Ultima modificare Marți, 23 Aprilie 2024 12:35

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro