Remember. Morihei Ueshiba (1883-1969)

Remember. Morihei Ueshiba (1883-1969)
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Morihei Ueshiba, fondatorul artei marțiale japoneze aikido, s-a născut pe 14 decembrie 1883, la Tanabe. A început studiile primare la școala unui templu budist din orașul natal, unde a învățat despre clasicii chinezi și s-a antrenat în forma de meditație numită "vizualizare budistă". La 18 ani, a deschis un magazin de papetărie la Tokio, cu bani primiți de la tatăl său, dar după doar nouă luni s-a întors în orașul natal, după ce s-a îmbolnăvit de beri-beri.

În 1904, când a izbucnit războiul ruso-japonez, a încercat să se înroleze în armată, dar a fost respins, pentru că nu îndeplinea înălțimea minimă (157 cm) cu un centimetru. Ca să-și lungească trupul, a început să se agațe de copaci cu greutăți legate de picioare, reușind în cele din urmă să fie admis. Din 1927, s-a mutat cu familia la Tokio și a început să predea aikido.

În 1960, a fost distins cu Medalia de Onoare (panglică purpurie), în 1964 cu Ordinul Soarelui Răsare, iar în 1968 cu Ordinul Tezaurului Sacru. S-a stins din viață pe 26 aprilie 1969, la Iwama.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 343 ori Ultima modificare Joi, 25 Aprilie 2024 14:01

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro