Între pasiune şi mijloc de trai | FOTOGRAFIA - o meserie în care vezi altfel lumea

Între pasiune şi mijloc de trai | FOTOGRAFIA - o meserie în care vezi altfel lumea
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Iulian Marcu este un tânăr în vârstă de 30 de ani, pasionat de fotografie încă din copilărie, care, de doi ani încoace, a hotărât să surprindă lumea din spatele aparatului de fotografiat.

De la IT la pasiunea pentru imagine

Când îţi doreşti ceva cu adevărat, e imposibil să dai greş. Asta ne demonstrează Iulian Marcu, un tânăr în vârstă de 30 de ani, care a descoperit că dragostea pentru fotografie îi va fi sursă de venit de acum încolo.

Deşi în perioada copilăriei şi în cea a liceului şi-a dorit să ajungă un IT-ist la o firmă de succes din Bucureşti, viaţa lui Iulian l-a dus pe diferite drumuri, până când l-a găsit pe cel perfect pentru el şi care îi oferă împlinirea sufletească.

„De mic am fost foarte pasionat de tehnologie şi mă visam la o firmă mare, devenind un IT-ist de succes. Dar, cu toate astea, în perioada liceului am descoperit că aveam un telefon relativ performant, în comparaţie cu ceilalţi colegi. Şi am început să surprind tot mai multe elemente din natură şi să îmi petrec timpul căutând locuri pe care să le fotografiez. Era vorba de pură pasiune şi de laudele pe care le primeam de la prieteni şi familie”, ne mărturiseşte amuzat Iulian.

Dincolo de IT şi fotografie, tânărul este pasionat de limba engleză. A terminat Facultatea de Litere, profil română - engleză, din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos”, unde a luat licenţa cu nota 10, dar şi „Economia comerţului turismului şi a serviciilor" din cadrul  aceleiaşi universităţi. În momentul de faţă, Iulian este student în anul doi la masterat „Traducere şi Interpretare” în limba engleză, în cadrul Universităţii „Dunărea de Jos”, iar de curând a terminat şi un curs unde a învăţat lucruri elementare în limba chineză.

 

Pasiunea s-a transformat într-o afacere

Între un fotograf profesionist şi unul amator, zace o lungă perioadă de timp în care experienţa şi viziunea încep să colaboreze şi să expună pixelii îmbogăţiţi de inspiraţie.

Până a ajunge la un stadiu mult mai evoluat, Iulian a pozat absolut tot ce îl înconjura, cu aparatura de care dispunea, pentru ca apoi să îşi poată permite să se arunce în aventura fotografică.

„Văzându-mă tot mai pasionat de fotografie ai mei m-au ajutat să îmi cumpăr aparate foto în măsura în care şi-au permis şi ei. În urmă cu doi ani, am spus că îmi doresc ca fotografia să depăşească pragul pasiunii, aşa că am ales să merg la un curs de specialitate în Bucureşti, susţinut de profesorul şi fotograful Radu Grozescu. Am cheltuit aproximativ 6.000 de lei, dar a meritat. Cursul a durat aproape şase luni. Acolo am văzut lucrurile dincolo de teorie şi am făcut foarte multă practică. Sunt mândru de mine, pentru că am luat examenul cu nota 9,85. După curs mi-am cumpărat aparatura de care aveam nevoie”, ne mai povesteşte Iulian.

 

Ce surprinde ochiul fotografului la nunţi

Dincolo de şedinţele foto, pe care Iulian le face în timpul liber, acesta a ales în ultima perioadă, să fotografieze momente unice din viaţa oamenilor. „Când vine vorba de nunţi, lucrurile nu sunt deloc simple. Din afară, totul pare o întreagă veselie, dar discutăm de foarte mult stres. Doamnele sunt cele care în general sunt puţin mai pretenţioase şi foarte agitate”, ne mărturiseşte tânărul.

De asemenea, prin intermediul lui Iulian am aflat care sunt şi ultimele tendinţe în ceea ce priveşte rochiile de mireasă şi costumele mirilor. „Am observat un lucru general când vorbim despre rochiile de mireasă. La nunţile mai restrânse, care au un buget relativ micuţ, femeile optează pentru rochii de mireasă cât mai simple şi clasice şi cu o trenă cât mai mică. Lucrul acesta se aplică şi în cazul celor care se căsătoresc pentru a doua oară. Când discutăm despre nunţile pompoase, acolo vom vedea cu siguranţă rochii şi costume extravagante”, ne explică fotograful.

În ceea ce priveşte, calitatea şi expresivitatea fotografiilor, Iulian afirmă că şi acestea depind foarte mult de garderobă, dar cel mai important, de starea în care se află mirii. „La bărbaţi nu am foarte multe de spus. Orice bărbat îngrijit şi îmbrăcat în costum este prezentabil şi dă bine în fotografii. În ceea ce le priveşte pe femei, le-aş sfătui să opteze pentru o rochie clasică, nu foarte împopoţonată, dar care să aibă o trenă lungă. Astfel, fotografiile vor ieşi excepţional”, ne mai spune tânărul.

Din punct de vedere al locaţiilor alese de miri, predomină Grădina Botanică, Grădina Publică, dar şi în curtea Palatului Episcopal. „Oamenii îşi aleg locaţia în funcţie de preferinţe şi buget. De exemplu, pentru a putea face fotografii de acest gen în „Grădina Botanică”, trebuie ca mirii să plătească o taxă în valoare de 200 de lei. Nu îmi fac niciodată un scenariu fix  atunci când merg la o nuntă, pentru că pot interveni lucruri neprevăzute. Văd totul la faţa locului, în funcţie de starea omului, de vestimentaţie, coafură,  de părţile lui bune, pe care eu trebuie să i le evidenţiez", ne explică Iulian.

În viitorul apropiat tânărul îşi doreşte să participe la cât mai multe şedinţe foto, să facă fotografii şi la alte evenimente, dar şi să îşi extindă proiectele în Bucureşti.

Citit 5829 ori Ultima modificare Luni, 10 Octombrie 2016 14:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.