Zăpada se topeşte, gafele rămân

Zăpada se topeşte, gafele rămân
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Şi luni a continuat aventura prin nămeţi în ceea ce, teoretic, numim oraş european, adică Galaţiul anului 2009. Fiind prima zi de muncă, după atâta ninsoare, traficul rutier din oraş a fost un adevărat coşmar şi nici pietonii nu s-au simţit mai bine.

Oamenii care nu au maşini au fost nevoiţi să aştepte mijloacele de transport în comun în apropierea staţiilor Transurb. Şi acest lucru, pentru că multe staţii erau în continuare blocate de zăpadă, aşa că oamenii au aşteptat autobuzele în şosea; un risc atât pentru ei, cât şi pentru şoferi.

Ieri a fost prima zi, după aproape o săptămână, în care societăţile locale de salubritate s-au reapucat de golirea tomberoanelor din care gunoiul se împrăştiase de jur împrejur.

Pentru cine a ratat explicaţiile directorului SC Ecosal, Ion Ionescu, publicate deja în "Viaţa liberă", vă reamintim că acesta a spus că nu s-a mai putut descărca gunoiul din tomberoane pentru că … nu a avut şoferi care să conducă maşinile de gunoi, toţi cei cu carnet auto fiind mobilizaţi pentru deszăpezire!

Dar, de ieri, a început şi colectarea gunoiului, aşa că, dacă avem noroc şi nu mai ninge, în câteva zile oraşul va scăpa de gunoaie!

Tot de ieri a început şi încărcarea munţilor de zăpadă rezultaţi în urma curăţării străzilor. Zăpada este încărcată în basculante şi vărsată fie la Plaja Dunărea, fie la capătul Căii Prutului, spre Zona Liberă, fie în golful Dunării, din apropiere de Ivas.

Asta nu înseamnă însă că toate străzile din oraş sunt lună. Dimpotrivă. Unele străzi arată ca după prima ninsoare. În schimb, alte străzi sunt „la asfalt” – cum este cea care coboară către Trecere Bac.

În schimb, şoferii care au treabă în Tulcea au emoţii atunci când se urcă pe Bac, pentru că acesta este acoperit cu un strat serios de zăpadă.

În ceea ce-i priveşte şoferi, după ce mulţi din ei nu şi-au mişcat, de marţi seara, maşinile din parcări, aşteptând în zadar un utilaj al Primăriei care să îi ajute, ieri au pus mâna pe lopată şi au acţionat.

Cei care au reuşit să îşi elibereze maşinile de sub imperiul zăpezii, au avut treabă; ca să nu mai păţească ruşinea de a patina pe omăt, şoferii s-au înghesuit la vulcanizări – puncte cărora le-au înflorit, pur şi simplu, vânzările în ultima săptămână.

Dar nu doar cauciucurile de iarnă au fost la mare căutare, ci şi celelalte accesorii. Aşa se face că, după ce  au realizat că în supermarketuri nu e rost de cumpărături de sezon, gălăţenii au dat iama la societăţile mai mici care şi-au luat revanşa asupra giganţilor economici şi s-au aprovizionat cu lanţuri, lopeţi şi chiar sprayuri pentru topirea gheţii.

Nu doar supermaketurile au pierdut clienţi în această perioadă, din cauza zăpezii, care a blocat drumurile din ţară şi, o dată cu ele, şi transporturile cu marfă.

Şi benzinăriile au simţit ce rău poate face ninsoarea în exces. Unele staţii de distribuire a carburanţilor încă se mai resimt şi nu au la vânzare motorină, dar nici unele tipuri de benzină.

„La vremea care a fost, Galaţiul a făcut faţă cu brio… E clar că se putea face şi mai bine deszăpezirea, dar trebuie să ţinem cont că nimeni nu se aştepta la o iarnă aşa grea”.

„Am avut societăţi la care am renunţat să mai deszăpezească, după ce am realizat că nu fac treabă. Am renunţat la Atlas şi la RER, însă, în schimb, am apelat, în regim de urgenţă, la alte societăţi care aveau utilaje disponibile – Alt Stil, Mineral Construct, Vâlceana”.

„Pe de altă parte, vreau să le mulţumesc celor care au simţ civic şi s-au mobilizat, degajând zăpada din apropierea locuinţelor. Nu pot să nu remarc însă faptul că au fost şi oameni cărora nu le-a păsat de nimic şi care au parcat în mijlocul intersecţiilor, sau pe banda I, blocând traficul şi făcând imposibilă degajarea străzii de zăpadă”, a declarat viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

Citit 1490 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.