Viaţă pe puncte

Viaţă pe puncte
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Deşi directoarele Caselor de pensii şi sănătate le-au explicat pensionarilor legile, aceştia sunt hotărâţi să iasă în stradă *

Înfriguraţi, sau, după caz, încălziţi din cauza … zăpezii (că tare se mai alunecă pe dalele de la „Păpădie”, iar parcarea din faţa Casei Sindicatelor e plină de zăpadă!), vârtsnicii au venit, ieri, să îşi spună ofurile, la Casa de Cultură a Sindicatelor.

„Biletele de tratament se dau acum cu punctaj, pensia se dă cu punctaj… a mai rămas şi viaţa noastră să ne-o puncteze!”, ne-a spus Cristea Toader, liderul Alianţei Europensionarilor.

„După protestul pe care vrem să îl facem pe 28 ianuarie, în faţa Prefecturii, vrem să mergem la Bucureşti, la ministrul Muncii. Vom cere grupele de muncă care trebuiau date încă din 2001 şi care nici acum nu ni se dau”.

„Doar cei care ies acum la pensie sau cei care au ieşit anul trecut primesc grupele… Statul ne bagă în mormânt!”.

„Mai tare ca gripa AH1N1 este indiferenţa statului, un virus pentru care nu avem injecţie, să ne tratăm!”, a  spus Cristea Toader, rugând pensionarii să participe, pe 28 ianuarie, la protest, ocazie cu care vor fi pichetate şi sediile caselor judeţene de pensii şi asigurări de sănătate.

De la bani de medicamente la flacăra… albastră!

La cei 74 de ani, Lică Luca ne-a spus că „…în ’85, când am ieşit la pensie primeam 3.100 de lei”.

„Am dus-o bine până acum. Am 920 de lei pensie, din care 300 de lei îmi rămân de mâncare pe lună. Am lucrat în condiţii grele, la turnătoria mixtă, în combinat. Nu-mi dă grupe!”.

Alături de el, Manole Stoica, de 71 de ani, fost angajat la Navrom: „Am muncit 42 de ani şi nu ni s-a dat grupa, vreun spor sau ore suplimentare… Cu grupele e o mare păcăleală!”.

Alt pensionar, aceeaşi problemă - Mihai Jigman, de 63 de ani: „Am lucrat 50 de ani în combinat la ICMRSG. S-o aprobat grupa I şi II şi nu ne-o dat nimic”.

„Plătesc sănătatea de trei ori – când lucram, îmi lua bani, acum îmi ia şi pe cupon, că am peste zece milioane pensie şi  când mă duc să fac analize, iar dau bani!”.

„Am diabet şi afară de ce îmi dă gratis, iau medicamente de trei milioane pe lună”.

Cel mai vocal era Pascu Angheluţă, de 82 de ani: ”În 1983 am ieşit la pensie,  am lucrat şi în grupa I şi II… Din ’56 am lucrat la Combinatul Reşiţa, apoi la Galaţi, la UCC, la cuptoare…”

„După opt recorelări şi audienţe am ajuns la 11 milioane pensia. Niciun director de Casă de Pensii nu a venit în combinat vreodată, să ia o salopetă pe dânsul să vadă în ce stare se munceşte acolo!”.

„Parlamentarii iau salarii de milioane şi ne mint… acum au început cu flacăra albastră… ce minciună! Nu trebuie ieşit în stradă, trebuie ieşit, dar cu parul pe ei!”.

Deşi pensionarii nu se aşteptau, la discuţii au participat ambele directoare şi de la Casa de Pensii, Denis Aramă şi de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, Olimpia Buzia.

Cu tact şi răbdare, directoarele au încercat să le explice vârtsnicilor că nu sunt responsabile de legislaţia actuală, ci că doar o aplică.

În final, pensionarii nu s-au răzgândit: pe 28 ianuarie vor ieşi în stradă!

Citit 761 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.