„Mioriţa administrativă”

„Mioriţa administrativă”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Niciun partid nu a rezistat tentaţiei de a-şi aduce propriii   ˝specialişti˝” – spune senatorul PD-L Marius Necula *

- În perioadă de criză, investiţiile locale înseamnă un ajutor…

- Da, încercăm să atragem fonduri, de exemplu pentru anveloparea blocurilor, ceea ce ar crea şi locuri de muncă şi ar  aduce taxe la bugetele locale. Anul trecut, eu m-am dus şi am vorbit cu secretarul de stat, când a plecat proiectul.

El este şi în subordinea comisiei şi-o să ne tot întâlnim şi sigur că răspunde întâi la telefoanele de la comisie. Am vorbit cu el. „Bani? Nicio problemă, cereţi-mi!” Nu i-a cerut nimeni din administraţia gălăţeană, pentru că aici toată lumea s-a gândit de unde obţine cofinanţarea locală.

Eu am răspunsul: două societăţi au venit şi au soluţii - de parteneriat public-privat şi altele. Mai puţin cele de a împrumuta ca fraierul de la bancă!  Dacă în continuare atitudinea celor de la Primărie va fi ca şi cea de anul trecut, adică pe ultima sută de metri şi cu mari intervenţii să reuşim să aducem bani doar pentru vreo patru blocuri să le facem anvelopare, e păcat de toată munca noastră!

Voi prezenta la Bucureşti, zilele acestea, o altă soluţie financiară, dar e foarte important ca şi din partea Primăriei să existe reacţia cuvenită… Am găsit disponibilitate la preşedintele Consiliului Judeţean şi la city-manager…

Atât eu cât şi Mircea Toader ne-am exprimat  disponibilitatea de a da o mână de ajutor, numai să fim solicitaţi şi să fie în spate proiectele necesare. Ştiu că şi Mircea Toader discută cu autorităţile gălăţene şi garantez că cel puţin noi doi avem astfel de discuţii.

Se pot face multe… De exemplu, am mai solicitat la Ministerul Administraţiei şi Internelor – i-am spus lui Mihai Capră, când a venit la comisie – să facem o simulare pe trei oraşe, să vedem care persoane din oraş au cu adevărat nevoie să fie subvenţionate pentru gigacalorie şi care nu? Haideţi să dăm ajutor numai celui care are nevoie, de ce să subvenţionez global un sistem care este pe moarte?!

Cum este o greşeală  chestia cu funcţionarii publici: s-a ajuns la situaţia paradoxală ca, având două ordonanţe de guvern declarate neconstituţionale, să fie servicii deconcentrate cu trei directori! Ăla PNL-ist, ăla PSD-ist, ăla PD-L-ist!

Parcă suntem în „Mioriţa  administrativă”: erau trei ciobănei - PD-L-istul de la putere vrea, nu-i aşa, să-i „omoare” pe ăilalţi doi. Că în „Mioriţa” erau doi pe unul, acum trebuie să rămână unul singur… De ce am ajuns în situaţia asta? Pentru că fiecare şi-a promovat specialistul lui!

- Dar de ce să fie numiţi politic directorii?

- Dau un exemplu şi nu mă ascund, există acea, să-i spunem, strategie de numire a factorilor de decizie pe deconcentrate. Eu sunt de părere că legea, aşa cum se începuse, cu depolitizarea şi transformarea directorilor deconcentratelor în specialişti, este un eşec.

Se dovedeşte că niciun partid nu a rezistat tentaţiei de a-şi aduce ˝propriii specialişti˝. Şi atunci aş prefera să revenim la situaţia de dinainte, în care trebuie să stabilim – împreună, toate partidele – până la ce nivel politizez, cine pleacă şi cine vine odată cu schimbarea regimului politic.

- Deh, „clientela”… Poate fi angajată inclusiv o femeie de serviciu, numai pentru că a făcut ceva în campanie…

- De acord, dacă am loc liber de femeie de serviciu. Dar eu vorbesc de prefect, de subprefect care, din punctul meu de vedere, trebuie să-şi asume să fie politici. Repet: este punctul meu de vedere.

După aceea, cobor: şefii de deconcentrate, domnule, sunt politici! Oamenii ăştia vin şi pleacă atunci când îşi pierd sprijinul politic. Nu poţi tu, guvern de dreapta, PD-L, să-ţi implementezi politica în teritoriu – că asta face directorul de deconcentrate – dacă directorul e de stânga sau are altă filiaţie sau altă simpatie politică. Nu, directorul trebuie să ştie: e PD-L la putere, el e pe funcţie; s-a schimbat PD-L-ul, el îşi pierde slujba.

Eu, când a pierdut PSD-ul, eram prefect, mi-am făcut curat, frumos în birou – lună era! – şi-am aşteptat. N-am aşteptat foarte mult… A venit Bogdan Olteanu, mi-a strâns mâna şi l-a pus pe următorul, pe Capră. Am fost în relaţii foarte bune… 

- Paradoxul, PD-L, care se revendică de dreapta, aplică strategii de stânga: ajustează pensiile foarte mari.

- Politica de dreapta nu presupune să nu practic o dreptate socială, aducerea unor elemente de solidaritate socială. Solidaritatea socială nu este numai un element de stânga, trebuie să guverneze tot spectrul politic. Cum fac banii pe care-i împart pe această solidaritate, cât de extinsă este, asta e altă discuţie.

- Spuneaţi că proiectul Legii pensiilor va putea fi îmbunătăţit în Parlament…

- Va fi amendat cu siguranţă! Presiunea va fi destul de mare. Vă dau  un exemplu: vârsta de pensionare trebuie să fie diferită de la femei la bărbaţi. Măcar doi ani! 65 cu 63… 67 cu 65, dacă vreţi! E o practică internaţională şi un respect pentru femei. Şi mai sunt şi alte exemple…

Am văzut pe cineva ieşit la pensie la 50 de ani, om în toată puterea. Şi n-a fost în Afganistan: avea un post călduţ la intendenţă. Între 300 milioane pensie pentru un pilot şi cel care a stat în UCC sau la Aglomerare în Sidex, care primeşte 15 milioane, e prea mare diferenţa! Haide să-i facem unuia 30 de milioane şi celuilalt o sută şi parcă este în regulă.

Cu siguranţă legea nu va mulţumi pe toată lumea, nicio lege n-o face. Există o butadă la Parlament: „O lege este bună dacă satisface o majoritate consistentă”. 

E o discuţie întreagă la nivel mondial, ce se întâmplă cu pensiile. Toată lumea are probleme…

Citit 1340 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.