Bugetul CJ – mic, dar vioi şi cu ochii la UE

Bugetul CJ – mic, dar vioi şi cu ochii la UE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Bugetele de dezvoltare ale localităţilor: “zero, zero, zero!” – susţine preşedintele CJ * Amenzi enorme şi lipsă de finanţare *

Bugetul propriu al Consiliului Judeţului (CJ), adoptat săptămâna trecută de consilierii judeţeni, va asigura funcţionarea în regim de curea strânsă a aparatului propriu, dar şi sumele necesare cofinanţării proiectelor europene câştigate de primării.

Cheltuielile de funcţionare ale aparatului propriu vor fi mai mici prin reducere de personal şi reducerea unor cheltuieli, bugetul CJ fiind acum la 97 la sută din cel al anului trecut – „un deficit destul de mare”, a declarat preşedintele CJ, Eugen Chebac, după şedinţă.

Investiţiile proprii ale CJ se vor ridica la 10 milioane lei. Şi fondul cofinanţărilor ajunge la 90 la sută din nivelul anului trecut, spune preşedintele CJ: peste 30 milioane lei vor fi alocaţi dezvoltării mediului rural.

Bugetul propriu al CJ este de 168 milioane lei, cam un sfert din bugetul Primăriei Galaţi.   

Primării în colaps, până-n iunie!

„Bugetul propriu al Consiliului, o voi spune de fiecare dată, este neconform cu ceea ce vrem la nivelul României, adică  descentralizare, când bugetul este ţinut centralizat şi se face  echilibrarea bugetelor locale printr-o formulă pur matematică, neţinând cont de realităţile din teren, din fiecare primărie!”

„Sunt primării care au excedente – şi foarte mari! – şi sunt primării care nu reuşesc să-şi asigure cheltuielile de funcţionare nici până în luna iunie”.

„Dacă s-ar fi adoptat aceeaşi măsură pe Legea 273 a Finanţelor publice locale ca în anul 2008, an care a fost cel mai bun pentru judeţul Galaţi din punct de vedere al echilibrării bugetelor locale şi a susţinerii programelor de dezvoltare rurală, am fi avut astăzi surse suficiente pentru ca toate comunităţile locale să-şi asigure bugetele de funcţionare şi poate un 20-25 la sută pentru bugetele de dezvoltare”.

„Pe bugetul anului 2010 sumele şi cotele defalcate pentru echilibrarea bugetelor locale nu asigură nici măcar cheltuielile de funcţionare, nemaivorbind de bugete de dezvoltare: acolo este zero, zero, zero!”

Preşedintele Chebac speră mai mult de la UE şi de la forţele proprii de absorbţie a fondurilor europene, decât de la Guvern:

„Sper ca pe parcursul anului 2010, prin atragere de fonduri europene, să diminuez presiunea pe bugetul propriu al Consiliului şi să reuşesc a mă închide pe cheltuieli de funcţionare fără a ţine cont până la sfârşitul anului de eventualele rectificări. Cum se previzionează bugetul consolidat al statului, nu cred că 2010 ne va aduce rectificări pozitive, ci numai rectificări negative”.

„Am spus-o şi anul trecut, o spun şi anul acesta: principala mea preocupare este de a dezvolta judeţul şi implicit de a asigura sumele de cofinanţare. Asta nu înseamnă că nu voi duce la bun sfârşit investiţiile proprii ale Consiliului Judeţului Galaţi”.

Câteva cifre

Iată şi câteva cifre: veniturile estimate pentru anul 2010 sunt de  171,5 milioane lei.

Cheltuielile CJ: 80 milioane lei. Cel mai mult s-a alocat Învăţământului – 26,8 milioane, iar peste 20,6 milioane lei revin  asistenţei sociale şi în special protecţiei copilului.

Peste 21 milioane lei  -  autorităţilor publice; peste 38 milioane lei sunt  subvenţii de stat, cea mai mare parte pentru persoane cu handicap. 

Din total cheltuieli, cheltuielile de capital sunt 33,9 la sută - în primul rând pentru programele de dezvoltare aflate în derulare:

-    lucrări drumuri,

-    dotare  Spital Judeţean,

-    lucrări şi dotare Şcoală Specială „Emil Gârleanu”,

-    lucrări Centru de Recuperare şi Reabilitare a Persoanelor cu handicap adulte nr.1,

-    continuare lucrări la Centrul de Afaceri şi Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii etc.

Fond rezervă - numai 800 mii lei.

Citit 2179 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.