Fără apă caldă 800 de ore pe an!

Fără apă caldă 800 de ore pe an!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Locuitorii din Ţigline şi din Siderurgiştilor-Vest trebuie să mai rabde încă două zile până când vor avea, din nou, apă caldă * Luni va veni rândul celor din Centru şi din cartierul Aeroport să se spele la lighean, pentru două săptămâni * În iunie, furnizarea de apă caldă va fi oprită în tot oraşul * Anual, CET are nevoie de două luni şi jumătate pentru a-şi verifica instalaţiile * La Brăila, apa caldă nu este oprită ani la rând *

Producătorul de energie termică Electrocentrale Galaţi şi distribuitorul de apă caldă şi căldură Apaterm au demarat reviziile la propriile reţele pe 12 aprilie. A

tunci au rămas fără caldă consumatorii din cartierul Dunărea (Micro 18, Micro 19, Micro 20 şi Micro 21).

Timp de aproape două săptămâni, până pe 23 aprilie, locatarii de la 338 de blocuri din zonă au fost nevoiţi să-şi încălzească apa ca să se spele.

Din 3 mai, echipele de muncitori de la Electrocentrale şi Apaterm au ajuns în Ţigline şi în Siderurgiştilor-Vest, unde au oprit alimentarea cu apă caldă pentru a verifica instalaţiile de distribuţie şi a face mici reparaţii, acolo unde este cazul.

Nu mai puţin de 378 de blocuri din Ţiglina 1, Ţiglina 2, Micro 14 (parţial), Micro 16, Micro 17 şi Siderurgiştilor-Vest sunt afectate de restricţie. Din fericire, locatarii acestor imobile mai au de aşteptat doar două zile până când vor fi realimentaţi cu apă caldă.

„Vineri vom relua furnizarea de apă caldă către consumatorii din aceste cartiere”, a declarat directorul de producţie al societăţii Apaterm, Mircea Ispas (FOTO 2).

De lunea viitoare, echipele Electrocentrale şi Apaterm vor lua la puricat conductele din cartierul Aeroport şi din Centru. 306 blocuri din Micro 38, Micro 39, Miro 40, Aurel Vlaicu, Micro 13, Micro 14 (parţial) şi din permimetrul cuprins între strada Eroilor şi Grădina Publică vor rămâne fără apă caldă, până la data de 28 mai.

Va fi ultima oprire a alimentării cu apă caldă pe cartiere, dar gălăţenii nu trebuie să răsufle uşuraţi.

În iunie, apa caldă va fi oprită în tot oraşul

Din 7 iunie, furnizarea de apă caldă va fi întreruptă din nou. Atunci, însă, restricţia îi va afecta pe toţi consumatorii din municipiul Galaţi. Vom fi nevoiţi să ne încălzim apa la aragaz, pentru necesităţi, timp de trei săptămâni, până la 30 iunie.

Dacă punem la socoteală şi sistările pe cartiere, de câte două săptămâni, operate în această perioadă, rezultă că fiecare gălăţean rămâne fără apă caldă cinci săptămâni pe an, adică peste 800 de ore, pentru a le permite societăţilor Electrocentrale şi Apaterm să-şi facă reviziile periodice.

De ce atât de mult?

Reprezentanţii Apaterm spun că, dacă ar fi după ei, oprirea apei calde nu ar dura decât trei zile în fiecare cartier.

„Nouă ne sunt suficiente 72 de ore pentru a verifica şi repara instalaţiile din incinta punctelor termice din fiecare zonă”, a afirmat directorul de producţie de la Apaterm, Mircea Ispas.

De la 72 de ore la peste 800 de ore de restricţii pe cartier este, însă, o mare diferenţă. Electrocentrale este cea care are nevoie de o perioadă de 11 ori mai lungă pentru a-şi verifica instalaţiile.

„Reţeaua are o structură de arbore. Reparaţiile se fac pe ramuri, adică pe cartiere, când apa caldă se opreşte sectorial, şi pe trunchi, adică în centrală, când apa caldă se opreşte în tot oraşul”.

„Noi dintotdeauna ne-am străduit să limităm ca timp atât oprirea pe ramuri, cât şi pe trunchi. Facem o inspecţie a instalaţiilor şi înlocuim elementele consumabile, proceduri care durează între 8 şi 10 zile”.

„Dacă, însă, constatăm că e nevoie de reparaţii mai ample, ne ducem spre două săptămâni”, a explicat directorul adjunct al societăţii Electrocentrale, Petre Tudor.

Surse din interiorul termocentralei spun că revizia instalaţiilor Electrocentrale durează atât de mult pentru că societatea contractează aceste lucrări unor firme lipsite de experienţă în domeniul termoficării.

Petre Tudor respinge, însă, această ipoteză. „Nimeni nu are o forţă de muncă care să se ocupe numai de termoficarea oraşului timp de 2-3 săptămâni”, a afirmat directorul adjunct de la Electrocentrale.

Acum, lucrează la reţelele Electrocentrale firmele Moldovulcan şi Nuclearmontaj.

La Brăila, apa caldă nu se opreşte cu anii

În oraşul vecin, alimentarea cu apă caldă este întreruptă pentru o perioadă mult mai scurtă decât la Galaţi.

„De câţiva ani, noi facem reviziile din mers. Anul acesta, de exemplu, am oprit apa caldă în două cartiere, pentru trei săptămâni. În rest, nu oprim", a declarat Ionel Pătraşcu, directorul general al CET Brăila, societatea care produce agentul termic şi, în acelaşi timp, distribuie apa caldă şi căldura către consumatori.

Au fost însă ani în care brăilenii au avut apă caldă 365 de zile pe an. „Anul trecut şi acum 2 ani nu am oprit deloc alimentarea cu apă caldă”, a spus Ionel Pătraşcu.

Citit 2015 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.