„Modelul Chebac” se extinde în judeţ la primarii conservatori
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

„Modelul Chebac” se extinde în judeţ la primarii conservatori
Nu toţi aleşii interesaţi de un nou mandat au participat la regionala UNPR desfăşurată la finele anului trecut
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

* Deşi nu demisionează din PC ca să nu îşi piardă mandatele, edilii nu ascund că poartă negocieri cu UNPR    

La finele anului trecut, liderul UNPR Marian Sârbu anunţa că formaţiunea are deja 250 de primari în funcţie care vor candida pentru Progresul României şi că aceştia sunt şi semnatari ai unor adeziuni, ceea ce-i leagă în mod serios de partid. Edilii confirmă negocierile cu UNPR, însă nu şi povestea adeziunilor semnate. Dacă ar recunoaşte asta, automat, şi-ar pierde mandatele.

Din cauza (sau datorită, depinde din ce punct de vedere priveşti – al partidului, sau al politicianului) legii migraţiei politice, tot mai mulţi aleşi din judeţul Galaţi care se gândesc să candideze pentru un nou mandat în acest an adoptă moda lansată de Eugen Chebac: să îţi păstrezi calitatea de membru într-un partid, dar să anunţi că vei candida din partea altuia. Vorbim despre patru primari din judeţul Galaţi – cei ai comunelor Măstăcani, Smulţi, Piscu şi Priponeşti – care, deşi sunt aleşi de pe lista PC, poartă negocieri cu UNPR. Partid care a anunţat în mod oficial, printr-un comunicat de presă postat pe site-ul oficial că cei patru vor candida din partea Uniunii pentru un nou mandat.

Pilde în politica locală: „Ce face tata nostru facem şi noi…”

El însuşi aflat într-o situaţie comparabilă - căci şi-a anunţat intenţia de a candida pentru postul de primar al Galaţiului, lăsând însă deschisă posibilitatea de a candida din partea altui partid decât cel pe care îl conduce -, liderul PC Eugen Durbacă spune că cei patru primari respectivi nu au părăsit partidul şi nici nu s-au înscris la UNPR. „Este cam devreme să mă pronunţ acum la ce partid sunt… deocamdată sunt la PC că legea nu-mi dă voie să trec la alt partid. Mai vedem peste câteva luni, peste vreo şase. Urmărim şi ce face domnul Durbacă,  pentru că ce face tata nostru, facem şi noi…”, ne-a spus primarul din Priponeşti, Costel Matei. Edilul, aflat la al doilea mandat de primar (după ce a fost consilier în 1996-2000 şi viceprimar în 2000-2004) spune că întotdeauna i-a fost fidel lui Eugen Durbacă.

Nu mai este mult până la  anunţurile oficiale  

Aluzia pe care primarul Priponeştiului a făcut-o cu privire la termenul de şase luni înainte de alegerile locale este explicabilă; în cazul în care va demisiona (sau va fi demis) din PC cu jumătate de an înaintea alegerilor, edilul nu îşi va mai pierde mandatul căci legea spune că nu se mai organizează alegeri parţiale atât de aproape de cele stabilite la nivel naţional. Dacă alegerile locale s-ar organiza la termen (în iunie 2012), atunci aleşii care stau acum cu … „candidatura în două luntrii” şi-ar fi anunţat intenţia încă din decembrie.

Cum însă se vorbeşte despre locale în noiembrie, termenul de şase luni se va împlini undeva în luna mai – începutul lui iunie. Aşadar, nu mai este mult până la anunţurile finale. „Mai discutăm cu şase luni înainte de alegeri. Până atunci, îmi fac treaba, vreau să trag apă şi canalizare în comună”, spune şi primarul comunei Smulţi, Costică Gafton, aflat la primul mandat de primar (după ce, în 2004, a fost ales viceprimar pe lista PRM) şi care speră să obţină în 2012 fonduri pentru lucrări. Optimismul său că va obţine finanţare pentru proiecte a căror documentaţie a fost depusă de acum doi ani poate fi un semn că a luat decizia de a candida din partea UNPR – partid care poate acorda bani pentru proiecte locale în an electoral.

Şi primarul Ştefan Vlad din Piscu confirmă că are discuţii cu UNPR „şi încă voi mai avea, căci nu se ştie ce se va mai întâmpla pe viitor”. Un lucru e sigur: mai vrea şi al doilea mandat de primar (după ce a fost ales, în 2004, consilier local din partea Forţei Democrate). Aşadar, primarii conservatori din judeţ se pregătesc şi ei de alegeri. Dacă nu îşi vor găsi loc pe listele şi în calculele USL-ului, atunci probabil că vor opta să candideze din partea UNPR. Iar PC are în prezent, în judeţ nu mai puţin de nouă primării: Vârlezi, Băneasa, Ghidigeni, Griviţa şi Independenţa, alături de cei patru despre care am discutat.

Citit 6611 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Ianuarie 2012 23:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.