Scenariul parlamentarelor dintr-un singur tur - „Câştigătorul ia totul”

Scenariul parlamentarelor dintr-un singur tur - „Câştigătorul ia totul”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mihail Boldea, Carmen Axenie, Marius Necula şi Paul Ichim nu ar fi ajuns parlamentari dacă regula „învingătorul ia totul” ar fi fost valabilă la alegerile de acum patru ani


„Câştigătorul ia totul!”, acesta are toate şansele să fie regula de bază a scrutinului uninominal prin care, în această toamnă ne vom alege parlamentarii. Proiectul de lege iniţiat de Victor Ponta şi de Crin Antonescu prin care mandatul de parlamentar va fi atribuit direct candidatului care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate într-un colegiu uninominal a trecut de Senat. El va merge la Camera Deputaţilor – cameră decizională – fiind susţinut şi de Guvern. Dacă regula sus-amintită ar fi fost valabilă şi acum patru ani, Mihail Boldea, Carmen Axenie, Marius Necula şi Paul Ichim nu ar fi ajuns parlamentari. Iată cine ar fi câştigat colegiile în locul lor:

Topul perdanţilor

La alegerile din 2008, deputaţii Victor Paul Dobre, Mircea Toader, Viorel Ştefan, Dan Nica, Florin Pâslaru, Lucreţia Roşca şi Bogdan Ciucă şi senatorii Laurenţiu Chirvăsuţă şi Gheorghe Saghian şi-au câştigat colegiile având cel mai mare număr de voturi, iar unii chiar jumătate plus unu din voturile valabil exprimate. Marii nedreptăţiţi ai alegerilor parlamentare trecute sunt candidaţii care, deşi au obţinut cel mai mare număr de voturi din colegiul lor şi-au pierdut mandatul în favoarea unor candidaţi cu voturi mai puţine. Primul în acest top al perdanţilor a fost social-democratul Cornel Hamza care a luat în Colegiul de deputat nr. 3 potul cel mare - 7.165 de voturi adică 41,85. Cu toate acestea, graţie redistribuirii, Hamza a pierdut mandatul în favoarea democrat-liberalei Carmen Axenie care a strâns 3.949 voturi (23,06 la sută). În Colegiul de deputat nr. 9, dr. Aurel Nechita (PSD) a avut cel mai bun scor 8.943 de voturi (44,91), dar a pierdut fotoliul de deputat. I-a fost „suflat” de democrat-liberalul Mihai Boldea, care a obţinut doar 6.957 de voturi (34.94 la sută). În Colegiul senatorial nr. 3, social-democratul Nicolae Dobrovici Bacalbaşa şi-a devansat net competitorii cu cele 19.043 de voturi (43,22 la sută). Din cauza redistribuirii, în parlament a ajuns liberalul Paul Ichim, cu 6.421 de voturi (14,57 la sută). Şi în Colegiul nr. 4, social-democratul Viorel Mânzu a avut cele mai multe voturi 19.366 (44,58 la sută), dar Marius Necula (PDL), i-a luat locul în Senat cu 15.869 de voturi (36,53 la sută).

Citit 2413 ori Ultima modificare Marți, 15 Mai 2012 18:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.