Studiul de fezabilitate este gata: Vom produce sau nu ENERGIE DIN GUNOAIE?

Studiul de fezabilitate este gata: Vom produce sau nu ENERGIE DIN GUNOAIE?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Studiul de fezabilitate, comandat de Primărie, care ar trebui să identifice cea mai bună soluţie pentru folosirea gazului provenit de la vechea groapă de gunoi şi captat de staţia de biogaz realizată prin ISPA, a fost finalizat. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei municipiului Galaţi, studiul a costat 24.000 de lei şi a fost realizat de către Gazterm Proiect Galaţi. Municipalitatea nu a divulgat încă rezultatele studiului, acestea urmând a fi analizate în Comisia Tehnico-Economică.

„Rezultatele studiului vor fi analizate în Comisia Tehnico-Ecomică, care va decide dacă investiţia va fi supusă aprobării în Consiliul Local şi când”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Emanuela Turcu.

Întrebat în ce ar putea consta investiţia, purtătorul de cuvânt a adăugat doar că tot Comisia este cea care stabileşte ce investiţie este benefică.

Reamintim că, prin programul ISPA-deşeuri, a fost realizată la Galaţi şi o staţie care captează şi arde gazul provenit de la vechea groapă de gunoi, nu şi pentru un sistem de valorificare a acestuia. În ţările în curs de dezvoltare biogazul este folosit pentru gătit şi încălzire, iar în ţările dezvoltate, în centrele de procesare a deşeurilor biogazul este transformat în electricitate.

În 2012, reprezentanţi ai companiei suedeze Usitall, specializată în dezvoltarea de centrale de producţie a energiei electrice şi termice pe bază de deşeuri, au venit la Galaţi pentru a propune crearea unei centrale pe bază de biogaz. Discuţiile au fost oprite din cauză că nu a existat „niciun angajament din partea municipalităţii” faţă de planul lor, aşa cum a declarat Mattias Philipsson, CEO Usitall. Compania Usitall era dispusă investească în crearea centralei, iar municipalitatea nu trebuia să pună la dispoziţie decât gunoiul.

Citit 1817 ori Ultima modificare Vineri, 17 Octombrie 2014 20:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.