PRIMĂRIA a "golit" puşculiţa cu BANII de investiţii. Dezvoltarea oraşului, AMÂNATĂ
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

PRIMĂRIA a "golit" puşculiţa cu BANII de investiţii. Dezvoltarea oraşului, AMÂNATĂ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Modernizarea Orăşelului Copiilor, realizarea a zece parcuri de cartier şi noul sediu al Primăriei sunt doar câteva dintre investiţiile de la care Galaţiul şi-a luat adio anul acesta * Peste 3,7 milioane de euro, alocate iniţial pentru investiţii, vor susţine funcţionarea oraşului


Dezvoltarea Galaţiului a primit o dublă lovitură. Pe de o parte, aleşii locali au constatat cu nemulţumire că Primăria a cheltuit, în trimestrul al treilea al anului, doar 36 la sută din banii alocaţi pentru investiţii, în condiţiile în care nici pe trimestrele anterioare cheltuielile n-a fost depăşit acest procent. Pe de altă parte, bugetul de dezvoltare a oraşului a fost văduvit de 16,5 milioane de lei - peste 3,7 milioane de euro, renunţându-se la o serie întreagă de investiţii, banii fiind transferaţi în bugetul de funcţionare. Vinovaţi pentru această situaţie au fost găsiţi funcţionarii Primăriei.

Te miri ce şi mai nimic

La recenta şedinţă a Consiliului Local, aleşii au aprobat execuţia bugetului oraşului pe trimestrul al treilea al anului. Şi au constatat cu nemulţumire că, în vreme ce banii de funcţionare au fost cheltuiţi în proporţie de peste 85 la sută, din fondurile alocate dezvoltării - 115,7 milioane de lei - s-au chletuit doar 42,6 milioane, adică 36,87 la sută. Nu că pe trimestrele anterioare s-ar fi depăşit acest modest procent.

"Un procent de 36,87 la sută pe trei trimestre nu ne face cinste. Mai mult, veniturile la bugetul de dezvoltare au scăzut vertiginos, până la 51,81 la sută, ceea ce e un mare semnal de alarmă asupra a ceea ce se întâmplă referitor la dezvoltarea oraşului", a remarcat preşedintele de şedinţă, Victor Dobrea (PDL). Explicaţia autorităţilor a fost că "plăţile pentru investiţii au fost într-un procent atât de mic deoarece în anul 2014 s-au încheiat contracte de proiectare şi sunt întârzieri la încheierea contractelor de lucrări din cauza procedurilor".

Un minus pentru investiţii

În cadrul şedinţei de joi, consilierii au rectificat bugetul Galaţiului şi au diminuat bugetul de dezvoltare cu suma de 16,5 milioane de lei, pe care i-au transferat în bugetul de funcţionare. Consilierul local independent Alin Mihai a remarcat că este a treia rectificare negativă a bugetului de dezvoltare şi că unul dintre obiectivele de investiţii la care s-a renunţat nu era chiar aşa de greu de realizat - modernizarea Orăşelului Copiilor.

Nu este singura investiţie suprimată. De pe lista de investiţii au dispărut şi realizarea a zece părculeţe de cartier după modelul celui realizat în Micro 39, şi finalizarea campusului Colegiului Cuza, şi sediul Primăriei, pentru care nu s-a primit nici acum avizul autorităţilor regionale de cultură.

S-au mai luat bani de la achiziţia unei autospeciale pentru intervenţie şi salvare de la înălţime, de la consolidarea Pavilioanelor 1 şi 2 ale Spitalului de Psihiatrie şi a dispensarului TBC de pe strada Regiment 11 Siret, dar şi de la actualizarea unui studiu de fezabilitate cuprins în strategia de dezvoltare a oraşului. Şi din banii alocaţi pentru studiul de fezabilitate al tunelului pe sub Dunăre s-a luat! De asemenea, s-a renunţat la o serie întreagă de proiecte, cum ar fi modernizarea Parcului Eminescu, asupra cărora vom reveni.

Consilierii caută vinovaţi

"Rectificăm negativ bugetul de dezvoltare, după ce trei trimestre la rând am înregistrat un coeficient de 38 la sută din ceea ce ne-am propus la începutul anului. Şi ştim cu toţii că ne-am propus mult, am alocat un fond de aproximativ o sută de milioane de lei pentru realizarea unor obiective de investiţii, dar, din păcate, suntem aproape la sfârşitul celei de-a zecea luni din an şi, cu regret, constatăm că pentru multe din obiectivele pe care le-am fi putut realiza nici măcar nu au fost depăşite procedurile legate de organizarea licitaţiilor şi contractarea lucrărilor, motiv pentru care simt un sentiment de regret. Aş vrea să-i cer primarului o analiză atentă, să vedem cine şi-a făcut şi cine nu şi-a făcut treaba", a declarat viceprimarul PSD Florin Popa.

Analize au cerut şi alţi doi aleşi, Victor Dobrea şi Alin Mihai.

Primarul Marius Stan a admis că aparatul din Primărie trebuie primenit şi chiar nu-şi face treaba aşa cum trebuie. "Sunt şi eu de acord că organigrama nu e cea mai grozavă, nu avem cei mai grozavi oameni, poate că nici noi nu ştim să-i exploatăm la maximum, dar , ne place sau nu, e un aparat pe care aşa l-am moştenit”, a spus edilul, promiţând că va continua analiza.

Primarul vede partea plină a paharului

Primarul nu părea însă foarte afectat nici de execuţia derizorie a bugetului de dezvoltare, nici de rectificarea negativă. „Acea cheltuire a banilor de 37 la sută din cât am avut pentru investiţii se va duce, până la sfârşitul anului, undeva la 70 la sută, pentru că sunt sume deja angajate. Eu zic să luăm partea cealaltă, bună, a lucrurilor. Ne propunem foarte multe! Până acum cred că nu ne propuneam mai nimic şi, când nu-ţi propui nimic, realizezi şi mai puţin. Când îţi propui mult, ai speranţa şi certitudinea că realizezi o parte din lucruri”, a declarat Marius Stan.

 

Cine urmează să fie schimbat

Doi dintre directorii generali ai primarului Marius Stan sunt deja istorie. Silviu Bacalum nu mai conduce Direcţia de Servicii Publice, iar Radu Dinu a demisionat din fruntea Direcţiei de Infrastructură şi Lucrări Publice. Pe lista neagră a primarului se află, potrivit surselor noastre, şi Adrian Bucur, directorul Direcţiei de Dezvoltare. Primarul a declarat că abia la finele anului se va termina evaluarea activităţii şefilor din Primărie. „Din păcate, sunt niveluri unde nu am lucrat cu demisia dinainte şi a renunţa la un angajat înseamnă nişte proceduri legale care sunt anevoioase şi nu întotdeauna îţi permiţi să faci ce vrei, pentru că abuzul în serviciu este o acuzaţie clară ca bună ziua”, a spus Marius Stan.

Citit 3076 ori Ultima modificare Duminică, 26 Octombrie 2014 17:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.