Cum ne-a CRESCUT PREZENŢA LA URNE: Peste 18.000 de musafiri AU VOTAT în judeţul Galaţi

Cum ne-a CRESCUT PREZENŢA LA URNE: Peste 18.000 de musafiri AU VOTAT în judeţul Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fără cei 18.066 de alegători care au votat pe liste speciale în Galaţi, participarea la urne în judeţul nostru ar fi fost cu şapte procente mai mică. Adică în loc de 50,1 la sută cât s-a înregistrat în Galaţi prezenţă la vot, am fi avut un modest 43,1 la sută. „Salvarea” a venit de la cele 18.066 de persoane care nu domiciliau în localităţile în care au votat, dar au contribuit cu votul lor la onoarea noastră de cetăţeni responsabili care îşi aleg preşedintele.

Curioşi să aflăm unde s-au înregistrat cei mai numeroşi votanţi pe liste speciale am studiat cu atenţie datele centralizate de statisticienii gălăţeni, aşa cum le-au fost comunicate în timp real de preşedinţii secţiilor de votare. Iată care au fost „polurile” electorale.

Vameşii de la Oancea

În municipiul Galaţi, cei mai mulţi votanţi pe liste speciale au fost la secţia de la Universitatea „Dunărea de Jos” - 135. La secţiile de votare de la Grupul Şcolar „Elena Doamna” s-au înregistrat pe liste speciale 248 de persoane, număr explicabil prin faptul că aici au votat studenţii.

Secţia de votare din judeţ unde s-au înregistrat cei mai mulţi votanţi pe liste speciale este cea de la Oancea - 185 de alegători. Primarul Victor Chiriloaie ne-a explicat că prezenţa în comună a Vămii şi a Poliţiei de Frontieră a făcut ca numărul alegătorilor să fie atât de mare.

"Au fost aduşi cu maşinile!"

Aceasta a fost declaraţia plină de nemulţumire a primarului din Vlădeşti, Eracli Drujescu, atunci când l-am întrebat cum se face că la cele două secţii de votare din comuna lui au votat, în total, 191 de persoane pe liste speciale, dintre care 135 numai la o secţie. „Au fost aduşi cu maşinile mici de partidul de guvernământ. Erau şi nişte manelişti care spuneau că au cântare. Cântare la ora două după-amiaza? Am avut discuţii pe această temă, dar, legal, nu puteam să-i opresc să voteze!”, ne-a spus primarul.

Fiii satului s-au întors acasă

Cel puţin aşa susţin primarii din alte două localităţi cu prezenţă masivă la urne, pe liste speciale. De exemplu, la Cavadineşti au votat în total 274 de persoane pe liste speciale, iar primăriţa Dănuţa Bourceanu spune că e vorba de gălăţenii veniţi de la oraş în vizită la rude. La Smulţi, unde au vota pe liste speciale, la singura secţie din comună, 114 alegători, primarul Costică Gafton susţine că sunt cei care şi-au făcut aici case de vacanţă sau îngrijesc casele rămase de la părinţi.

Probabil, aceasta este explicaţia şi pentru cei 139 de votanţi speciali înregistraţi la Poiana sau pentru cei 211 de la Bălăşeşti, localităţi la care nu e aşa de simplu să ajungi. Ce să mai spunem de Nămoloasa, unde e o adevărată aventură să ajungi, dar n-a fost şi pentru cei 175 de alegători speciali!

„Cartiere” gălăţene

Aşa se poate spune despre Smârdani, Şendreni şi Vânători, unde, se ştie, şi-au făcut rezidenţe numeroşi locuitori ai municipiului. Tocmai de aceea, nu ne mirăm că aici au votat câte 265 de alegători (la Smârdan şi Şendreni), respectiv 324 la Vânători.

Citeşte şi: Comparaţie 2014 - 2009/ Cum au votat gălăţenii la alegerile prezidenţiale

Citit 1952 ori Ultima modificare Joi, 06 Noiembrie 2014 01:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.