CUM au fost alese primele BLOCURI din Galaţi care vor fi REABILITATE TERMIC din bani europeni (FOTO)
Foto: Foto Anca Melinte

CUM au fost alese primele BLOCURI din Galaţi care vor fi REABILITATE TERMIC din bani europeni (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* "M-au sunat mulţi să mă întrebe ce relaţii şi ce pile am?", spune administratoarea Aneta Sava * Studii de fezabilitate, proiecte tehnice şi... şapte ani de birocraţie * Galaţiul este singura localitate din Regiunea Sud-Est care a obţinut fonduri europene nerambursabile pentru anvelopare


În această primăvară sunt programate să înceapă lucrări cu finanţare europeană pentru creşterea performanţei energetice la primele trei blocuri de locuinţe din Galaţi. Este vorba despre blocurile L, A7 şi A21, situate în Micro 16, ale căror contracte au fost semnate de primarul Marius Stan la finele anului trecut.

În cazul primului bloc, L (Asociaţia 306), care are cinci scări şi 100 de apartamente, valoarea contractului este de 2,26 milioane de lei, din care 1,29 milioane sunt fonduri europene nerambursabile, iar 971.000 lei reprezintă contribuţia municipalităţii şi a asociaţiei de proprietari beneficiare. Pentru blocurile A7 (Asociaţia nr. 396) şi A21 (Asociaţia nr. 881), fiecare cu câte trei scări şi câte 60 de apartamente, valoarea comună a contractului este de 2,8 milioane de lei, din care 1,6 milioane lei sunt fonduri europene nerambursabile, iar restul contribuţia municipalităţii şi a asociaţiilor de proprietari beneficiare. Blocul L are termen limită de finalizare 30 noiembrie 2015. Blocurile A7 şi A21 au termen limită de finalizare în decembrie 2015. În urma implementării acestor proiecte, locatarii vor plăti facturi la încălzire cu cel puţin 40 la sută mai mici decât până acum.

Am fost curioşi să aflăm cum au fost alese tocmai aceste trei blocuri din Galaţi:

Demersuri începute în 2008

La solicitarea noastră oficială, Primăria ne-a răspuns că blocurile au fost alese pentru a beneficia de finanţare europeană datorită documentaţiei tehnice întocmite deja la solicitarea administratorului asociaţiei în vederea obţinerii (iniţial) de finanţare nerambursabilă în conformitate cu OUG 18 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe. Meritul îi aparţine, fără tăgadă, administratoarei celor trei asociaţii, Aneta Sava, pe care am găsit-o într-o cămăruţă din blocul A7.

"M-au sunat mulţi să mă întrebe ce relaţii, ce pile am? Nu am nicio relaţie şi nicio pilă! Motivul pentru care se fac aceste blocuri e faptul că noi ne-am înscris acum şapte ani. Am aflat că blocurile pot fi reabilitat termic în 2007, de la televizor. Am făcut o adunare generală a locatarilor - atunci erau mult mai puţine apartamente cu izolaţie şi termopane - le-am explicat ce înseamnă şi au înţeles, au semnat tabelul şi am demarat acţiunea pentru reabilitare. În ianuarie 2008, am făcut prima intervenţie scrisă la Primărie, pentru toate trei blocurile. În ianuarie 2009 s-a dat Ordonanţa 18, în baza căreia se făcea reabilitarea blocurilor, iar pe baza acesteia s-a încheiat un contract cu Primăria, prin care asociaţia a împuternicit municipalitatea să ne reprezinte", ne-a explicat administratoarea.

În iulie 2009, Consiliul Local a aprobat, la propunerea primarului Dumitru Nicolae, prin HCL nr. 406, documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, propuse pentru anul 2009. Blocul L figura cu o valoare totală a investiţiei de 2,4 milioane de lei, iar A7 şi A21 cu câte 1,1 milioane de lei, din care 50 la sută de la bugetul de stat, 30 la sută de la bugetul local şi 20 la sută din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari.

Nicolae a sistat totul

"Ceea ce a fost bun pe vremea dlui Dumitru Nicolae era regula «primul venit, primul servit». Eu am avut numere de înregistrare 6, 7 şi 8, însă ceilalţi au abandonat. Şi blocurile mele au rămas primele pe listă! S-au făcut demersuri, s-a făcut documentaţia tehnică, s-a făcut studiu de fezabilitate şi apoi proiectul tehnic, în care Primăria a investit bani pentru fiecare din cele trei blocuri. După aceea, dl primar Nicolae a spus că nu are bani pentru aşa ceva! Şi s-a sistat tot! A băgat bani în studii, în proiect tehnic şi... stop!", spune Aneta Sava.

Stan a reluat proiectele

"Dl Marius Stan şi-a luat angajamentul că va reabilita cu fonduri europene şi bravo dânsului că a reuşit. Documentaţia tehnică şi studiul de fezabilitate fiind făcute, normal că au fost luate blocurile în care s-au investit bani, nu au luat-o de la zero, că altfel erau bani pierduţi. Aşa se explică faptul că se fac aceste blocuri şi nu altele!", spune administratoarea.

În octombrie şi noiembrie 2012, la iniţiativa lui Stan, aleşii au aprobat documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii în vederea creşterii performanţelor energetice şi apoi realizarea proiectelor “Creşterea performanţei energetice a blocurilor L, A7 şi A21 şi alocarea de la bugetul local al municipiului Galaţi a resurselor financiare necesare în vederea implementării.

La finele anului trecut, primarul a semnat primele contracte de finanţare europeană pentru creşterea performanţei energetice a celor trei blocuri din Micro 16. Municipiul Galaţi a devenit, astfel, singura unitate administrativ-teritorială din Regiunea de Dezvoltare Sud-Est care a obţinut fonduri europene nerambursabile pentru acest gen de proiecte.

Ce lucrări vor fi executate

Reabilitarea termică a imobilelor presupune: izolarea termică a pereţilor exteriori cu polistiren extrudat de 10 cm, izolarea termică a pereţilor interiori de pe casa scării, izolarea termică a terasei şi planşeului de deasupra subsolului, tâmplărie PVC cu geam termopan şi reabilitarea reţelei termice.

"Lucrările vor începe în martie. Locatarii din apartamentele care au termopane care nu sunt performante energetic la standarde europene vor fi convinşi să le fie înlocuite. Unde nu sunt montate şi nu sunt închise balcoanele, se închid. Inclusiv se montează uşile şi ferestrele de la balcon spre cameră. Unde este pus polistiren gros de zece, rămâne. Având proiectele tehnice, le-am arătat cum să facă, şi au făcut toţi corect şi nu mai e nevoie să fie date jos pentru că e respectată tehnologia. Unde nu e pusă izolaţie termică, se izolează. La subsolul de la A21 se înlocuieşte instalaţia de apă caldă şi căldură. Dar cel mai important se va face termo şi hidroizolaţie pe acoperiş. Termoizolaţia va avea 22 de centimetri! Cine stă la etajul patru nu va mai simţi că stă acolo."

Cât îi costă pe locatari

Din moment ce UE susţine 60 la sută din lucrări, Primăria şi blocurile îşi vor împărţi restul de 40 la sută. Astfel, la blocurile A7 şi A21, contribuţia proprietarilor va fi de 605.339 de lei, iar la L de 485.500 de lei. Concret, locatarii vor plăti doar 20 la sută din valoarea lucrării, eşalonat, în doi ani. Aneta Sava spune că, în medie, preţul va fi de 4.200 de lei de apartament, dar nu mai mult decât lucrările care se fac în cazul fiecărei locuinţe. Deci dacă un apartament are geamuri termopan, are balcon închis şi izolaţie termică, va plăti mai puţin. În plus, administratoarea a solicitat în scris Primăriei ca locatarii care reprezintă cazuri sociale să fie scutiţi de plată.

 

Cum se primesc fonduri europene

La solicitarea noastră, Primăria Galaţi ne-a comunicat că, pentru a beneficia de fonduri europene nerambursabile şi alte blocuri, asociaţiile de proprietari pot depune o cerere, semnată de reprezentantul legal al asociaţiei, la registratura administraţiei locale, însoţită de o hotărâre a adunării generale a proprietarilor.

"Îmi doresc foarte mult ca asociaţiile de proprietari situate pe axele de intrare în Galaţi să ne devină parteneri pentru a atrage noi fonduri europene la acest capitol. Sunt bani pe care nu trebuie să-i returnăm şi care ne ajută să avem locuinţe cu facturi diminuate la termoficare, blocuri mai frumoase şi intrări în oraş moderne”, a declarat primarul Marius Stan, la finele anului trecut.

 

Încă trei blocuri reabilitate termic

În acest an, vor fi reabilitate termic cu finanţare europeană şi blocurile Y5, Y6 şi Y7 din cadrul Asociaţiei de proprietari nr. 518. Valoarea contractului este 3,17 milioane de lei, din care 1,74 milioane lei sunt fonduri europene nerambursabile, iar restul este contribuţia municipalităţii şi a asociaţiei de proprietari beneficiare. Durata de implementare a proiectului este de 13 luni de la momentul semnării contractului, termenul limită de finalizare fiind decembrie 2015.

 

 

Citeşte şi: Galaţiul, singurul din Regiunea Sud-Est care a ACCESAT bani europeni pentru REABILITARE TERMICĂ

Citit 10488 ori Ultima modificare Joi, 08 Ianuarie 2015 11:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.