Înfiinţarea Direcţiei pentru Inspecţia Muncii şi Securitate Socială Galaţi, la mâna Senatului

Înfiinţarea Direcţiei pentru Inspecţia Muncii şi Securitate Socială Galaţi, la mâna Senatului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La începutul anului, Guvernul anunţa cu surle şi trâmbiţe, prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 86/2014, că toate inspectoratele teritoriale de muncă şi agenţiile pentru plăţi sociale din teritoriu vor fi desfiinţate şi în fiecare judeţ va lua naştere o singură instituţie: Direcţia Judeţeană pentru Inspecţia Muncii şi Securitate Socială. La aproape trei luni de la anunţ, nu se mai aude nimic despre această comasare.

Linişte şi pace e şi în cele două instituţii din Galaţi. Reprezentanţii ITM şi AJPIS nu au aflat, deocamdată, niciun detaliu despre viitoarele organigrame şi aşteaptă să apară normele de aplicare a ordonanţei. "Nu ştim nimic despre această comasare, aşteptăm deciziile. Ştiu doar că legea aşteaptă votul final la Senat", ne-a spus Ionel Petrea, şeful ITM Galaţi.

Conform site-ului Camerei Deputaţilor, proiectul de lege a fost aprobat de deputaţi pe 18 februarie şi tot atunci a fost înaintat la Senat.

Sindicaliştii, nebăgaţi în seamă

Mai multe sindicate din România, printre care şi Cartel Alfa, au trimis o sesizare către Avocatul Poporului, în care susțin neconstituționalitatea Ordonanţei 86/2014, pe motiv că sunt încălcate principii fundamentale din Constituţie. Însă, conform lui Romică Gârneaţă, preşedintele Cartel Alfa Galaţi, nu s-a primit niciun răspuns, aşa că s-a făcut o altă adresă către Avocatul Poporului. Sindicaliştii au anexat la document, din nou, motivele pentru care sunt împotriva ordonanţei de urgenţă care prevede înfiinţarea Direcţiei Judeţene pentru Inspecţia Muncii şi Securitate Socială. "Ordonanţa de urgenţă încalcă art. 115 din Constituţie, unde scrie că Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare, a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora. În expunerea de motive nu se menţionează de ce această modificare este determinată de existenţa unei situaţii extraordinare. De asemenea, sunt încălcate dispoziţiile alin. (2), care permit delegarea legislativă doar în domenii ce nu constituie obiectul legilor organice", susţin cei de la Cartel Alfa.

CITEŞTE ŞI: Preşedintele Consiliului Judeţului NU va mai fi ALES DIRECT. Noua lege a ALEGERILOR LOCALE a trecut de Senat

Citit 1425 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Aprilie 2015 16:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.